19 juli 10:29

Aanleveren

Search
Close this search box.
OBS_Ypenburg_winnaar

Openbare Basisschool Ypenburg winnaar ‘Verhalen om nooit te vergeten’

Groep 8 van OBS Ypenburg is winnaar van ‘Verhalen om nooit te vergeten’, een wedstijd van de provincie Zuid-Holland waarbij kinderen en jongeren filmpjes instuurden over oorlog en vrijheid. Donderdag 28 mei was commissaris van de Koning Jaap Smit te gast op OBS Ypenburg om de kinderen te feliciteren.
“5 minuten zijn te kort. Veel te kort. Want verhalen over vrijheid en vrede moeten wij elkaar blijven vertellen”, zo sluiten de winnaars hun filmpje af.

De wedstrijd ‘Verhalen om nooit te vergeten’ werd begin april uitgeschreven in het kader van 4 en 5 mei, waar Zuid-Holland dit jaar gastprovincie was. ‘Al meer dan 75 jaar leven we in Nederland in vrijheid, maar verhalen van oorlog zijn nog steeds heel dichtbij. Door deze verhalen te verzamelen en er filmpjes van te maken worden de verhalen bewaard en blijven we onze vrijheid koesteren’, zo is op de website www.verhalenomnooittevergeten.nl te lezen.

De verzamelde verhalen
De inzendingen zijn allemaal op deze website terug te vinden. Zo maakten Tess, Elin en Sarah een stop-motion filmpje over onderduiken, vertellen Sanne en Luka aan de hand van foto’s het ontsnappingsverhaal van de opa van Luka en vergelijken Anne en Jennifer in hun filmpje het leven van nu (eten, spelen, fietsen en verstoppen) met het leven van kinderen tijdens de oorlog. De site wordt volgend jaar doorgegeven aan de nieuwe gastprovincie.

OBS Ypenburg wint met project storytelling
De winnaar, groep 8 van OBS Ypenburg verzamelt al langer oorlogsverhalen. Zo bracht Grenadier Mert een bezoek aan de klas om te vertellen over zijn missie in Afghanistan. Verder hebben de kinderen onderzoek gedaan naar de Slag om Ypenburg op 10 mei 1940. Tijdens de herdenking van 10 mei bij het monument van de grenadiers en jagers droegen zij gedichten voor en legden bloemen. Ook interviewden ze burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen over oorlog en vrijheid. De klas voegde hier deze week een gesprek met commissaris van de Koning Jaap Smit aan toe. Als winnaar van ‘Verhalen om nooit te vergeten’ bracht hij groep 8 een bezoek: “Jullie hebben een prachtig filmpje gemaakt. Ik ben erg onder de indruk. Het is ontzettend goed dat jullie helpen om de verhalen over oorlog en vrede levend te houden. Zo voelen we met elkaar hoe belangrijk het is om in vrede te leven En dan weten we ook dat we daar heel zuinig op moeten zijn.

Alle leerlingen van de school ontvingen als prijs het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’. De verhalen van het winnende project van de leerlingen van groep 8 zijn terug te lezen op storytelling.historischypenburg.nl

Samen met de leerlingen van groep 8 bekijkt commissaris van de Koning Jaap Smit (m) het winnende filmpje.

Tekst en foto: Astrid Abbing

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

‘Smoelenboek’ de Bras

Wijkz, in samenwerking met de gemeente Den Haag en bewonersorganisatie BurenvanDeBras, is bezig met een ‘smoelenboek’ voor de Bras. We

Nieuwsbrief 251 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de