26 april 08:04

Aanleveren

Zoek
Sluit dit zoekvak.
rsz_221212guldenklinker061

Gulden Klinker 2023: Hulde voor deze 17 buurtinitiatieven!

Een buurttuin, een speeltuin met groen of geveltuinen. Groene, betekenisvolle initiatieven voor onze stad verdienen het om in de spotlights gezet te worden. Zeventien buurtinitiatieven zijn genomineerd voor de Gulden Klinker 2023. En drie initiatieven kregen de Platina Klinker. Hier de lijst!

Er zijn talloze bewoners in onze stad die hun straat of wijk aantrekkelijker en mooier maken door te vergroenen. In Den Haag zijn maar liefst 200 actieve Gulden Klinkergroepen die de handen uit de mouwen steken. De Gulden Klinker is al 28 jaar een manier van de gemeente om deze buurtinitiatieven te waarderen.

In Restaurant Gember maakte wethouder Arjen Kaptijens (Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie) op 12 december de 17 genomineerden voor de Gulden Klinker 2023 bekend. In 2023 krijgen zij de Gulden Klinker, een vergulde straatsteen, en een waardebon van 1.000 euro om de buurt nog mooier te maken.

De 17 genomineerden:

  • Het plein achter George Bizetstraat in Loosduinen.
    Bewoners hebben hier de gemeentetuin omgetoverd tot een buurttuin en onderhouden deze ook.
  • Barkashof in Leidschenveen-Ypenburg
    In overleg met de gemeente hebben bewoners een tuin aangelegd. Bewoners uit het hele hofje onderhouden de tuin en houden het schoon
  • Stichting Steph in Segbroek.
    Bewoners hebben de hoek aan de Beeklaan en de Stephensonstraat omgetoverd tot een speeltuin met groen. Zij onderhouden de speelvoorziening en het groen ook zelf.
  • Haagse Stadswijngaard in Laak.
    De wijngaard ligt midden in de wijk en is een ontmoetingsplek voor bewoners met mooie activiteiten zoals het bladplukken voor de Turkse gemeenschap.
  • Stichting Samen voor Laak in stadsdeel Laak.
    Dit is een socialmediaplatform onderhoudt de site en publiceert activiteiten die ze samen met anderen organiseert.
  • Derkswater in Leidschenveen-Ypenburg.
    De gezamenlijke binnentuin wordt door bewoners onderhouden en de planten worden gesnoeid.
  • Stille Veerkade in Centrum.
    Bewoners hebben de Stille Veerkade vergroend, geveltuintjes aangelegd en onderhouden deze ook.
  • Hofje Newtonstraat in Segbroek.
    De bloembakken in het hofje worden onderhouden door bewoners. Zij houden het hofje schoon, netjes en snoeien het groen.
  • Pomonaplein in Segbroek.
    Het plein is vergroend met plantenbakken in het trottoir. Bewoners houden het netjes en verzorgen de planten.
  • Buurtmoestuin het eiland in Loosduinen.
    De moestuin is samen met het stadsdeel aangelegd. Deze wordt door de bewoners en cliënten van Middin onderhouden. De Buurtmoestuin wordt gebruikt voor educatie, gezonde leefstijl en ontmoeten.
  • Het buurthuis de landen in Haagse Hout.
    Bewoners onderhouden de bloembakken en organiseren activiteiten voor ouderen. Een mooie plek voor gezelligheid en ontmoetingen.
  • Van den Boschstraat in Haagse Hout.
    In de Van den Boschstraat worden allerlei activiteiten in de straat georganiseerd Het aanplanten van boomspiegels en bijhouden plantenbakken kan de gemeente ook hier aan de bewoners overlaten.
  • Willem Beukelzoonsplein in Scheveningen.
    Bewoners hebben samen met het stadsdeel het plein opnieuw ingericht. Ze onderhouden de plantperken en houden de omgeving schoon.
  • De groene mol in Centrum.
    Bewoners hebben groene lijnen door de wijk aangebracht. De gevelbeplanting wordt onderhouden en aangelegd. Daarnaast snoeien zij de planten gesnoeid er houden de omgeving schoon.
  • Q.A Nederpelstraat in Loosduinen.
    Bewoners onderhouden het gezamenlijk perkje en ze organiseren activiteiten voor de buurt.
  • Molen de Korenaer in Loosduinen.
    Vrijwilligers zorgen ervoor dat de molen draait en voortbestaat. Ook geven zij voorlichting over de molen en organiseren activiteiten.
  • De Groene Matties in Escamp.
    Door deze mooie gezamenlijke binnentuin met moestuinen voor bewoners is meer sociale cohesie in de wijk ontstaan.

Uitreiking Platina Klinkers
Behalve deze genomineerden, werden ook drie Platina Klinkers uitgereikt. Dit is geen echte klinker, maar een geldprijs waar een zeer actieve Gulden Klinker-groep na vier jaar kans op maakt. De 2000 euro moeten ze besteden aan een schone en veilige omgeving, zodat iedereen in de omgeving ervan mee kan profiteren.

Werkgroep Ecologisch beheer Westduinpark in Segbroek.
Sinds 2018 zijn zij in het bezit van de Gulden Klinker. 150 vrijwilligers voeren allerlei klussen uit in het Westduinpark. Zo verwijderen zij woekerende esdoorn of de Amerikaanse vogelkers. Zij inventariseren flora en fauna. Ruimen zwerfafval op en geven misstanden en kapotte zaken door.

Werkgroep Kastanjeplein in Segbroek.
Bewoners houden al meer dan 20 jaar het plein schoon en hebben zelf speeltoestellen geplaatst. Jaarlijks worden meerdere activiteiten georganiseerd zoals het Zomerfeest en Halloween. Eens per vijf jaar wordt er een kunstijsbaan geplaatst. Het plein is een echt pareltje in de bomenbuurt.

Moestuin Ockenburgh in Loosduinen.
In 2017 ontvingen zij de Gulden Klinker. De moestuin bij buitenplaats Ockenburgh wordt door 20 vrijwilligers onderhouden. Er worden 40 verschillende groenten gekweekt. Er is ook een groep vrijwillige klussers die meehelpen. In de tuin kun je genieten, ontmoeten en ontspannen.

Alle genomineerden en winnaars: Van harte gefeliciteerd!

Bron: Het Haagse Groen. Foto: Martijn Beekman

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten