24 juli 11:48

Aanleveren

Search
Close this search box.
Skatepark_Ypenburg_foto_4

Eerste Pumptrack in Den Haag officieel geopend op Ypenburg!

Zaterdag 10 juli is het totaal vernieuwde skatepark Ypenburg officieel geopend door wethouder Zorg, Jeugd, Volksgezondheid en stadsdeel Leidschenveen/Ypenburg Kavita Parbhudayal en stadsdeeldirecteur Petra Sevinga. Dit skatepark is het eerste in zijn soort in de Gemeente Den Haag, en is gevestigd aan het eind van de Rijswijkse Landingslaan, naast het terrein waar de Ling Zhi Helicopters staan.

Lang voor de officiële opening was het al gezellig druk op en rond het skatepark en werd de skatebaan al volop in gebruik genomen door de jeugd. Ook werden door de teams Sweatshop en Skateband diverse demonstraties gegeven.

In haar toespraak memoreerde de wethouder dat Ypenburg een prachtig skatepark rijker is geworden , het eerste in Den Haag, waar jongeren veel plezier aan zullen beleven.


Sporten in de buitenlucht is heerlijk en gezond. Zij bedankte allen die aan het vernieuwde skatepark hun medewerking hebben gegeven. Een speciaal woord van dank aan Robin en Tim die met hun ideeën en suggesties dit park mede hebben gerealiseerd. Onder luid applaus werd de nieuwe naam van deze nieuwe speelplek onthuld: SKATEPARK YPENBURG

Voorbereiding
Johan Molenkamp, Speelbeheerder stadsdeel: “in de zomer van 2020 vroegen skaters en steppers of de skatebaan aan de Rijswijkse Landingslaan aangepast kon worden. De baan voldeed niet meer en had onderhoud nodig. Gerben Kuiper van Voorwelzijn en ik zijn vervolgens gaan kijken wat er mogelijk was. Daarbij waren de ideeën van de jeugd het uitgangspunt. Skatebaanbouwer Concrete Matters in de persoon van Stan Posthumus werd uitgenodigd om mee te denken naar de mogelijkheden. Tijdens dit overleg gaven de betrokken skaters en steppers aan meer toestellen voor beginners te willen. Een “fly-out”, ook wel quarterpipe genoemd, werd het meest genoemd, en ook een “flatbar” en lage “spineramp” stonden hoog op het verlanglijstje. Er is toen een Plan van Aanpak uitgeschreven waarbij alle wensen van de jeugd in terugkwamen. Één van de wensen was een pumptrack. Die hadden we nog niet in Den Haag en zou op Ypenburg de eerste zijn. Met dit Plan van Aanpak in de hand kregen wij uiteindelijk de financiële ondersteuning van wethouder Kavita Parbhudayal en wethouder sport Hilbert Bredemeijer rond.”

Realisatie
Begin 2021 is begonnen met de realisatie, maar voordat er daadwerkelijk gebouwd kon worden moest eerst de omgeving drooggemaakt worden. Bij een hevige regenbui stond dit vrijwel onder water. Met hulp van de Dienst Stadsbeheer Stedelijk Beheer en de Firma Meeuwisse is een drainage aangelegd. Toen dit klaar was kon er daadwerkelijk gestart worden met de bouw. Concrete Matters, de hoofdaannemer, nam de skatebaan voor zijn rekening en de pumptrack door Velosolutions, gespecialiseerd in het aanleggen van pumptracks. De vloer van de skatebaan is weer helemaal glad gemaakt en gepolijst, de scheuren werden gerepareerd en er zijn een aantal bars en een quarterpipe bijgekomen.

Maar de grootste vernieuwing is de realisatie van de pumptrack; een schitterend acht-vormig parcours van asfalt met diverse hoogteverschillen waardoor er snelheid gemaakt kan worden, iets wat skaters, steppers en BMX fietsers graag willen. Het skatepark is op een haar na klaar. Er moet nog wat grondwerkzaamheden worden verricht zoals egaliseren, gras inzaaien en fietsnietjes geplaatst.

Pumptrack
Een pumptrack is een glooiend asfaltlint waar iedereen met wieltjes zich op kan uitleven. Door goed gebruik te maken van alle bochten en bulten te “pumpen” kan men zelf snelheid ontwikkelen en voortdurend in beweging blijven. Vanwege de speelse vormen oefent een pumptrack aantrekkingskracht uit op zowel beginners als de meer gevorderde steppers, skaters en BMX-ers.

Het eindresultaat is een schitterde locatie waar heel veel liefhebbers, jong en oud, vrijwel dagelijks gebruik van zullen maken. Mede dankzij de gemeente, bedrijven en niet in het minst de inbreng van jongeren is skatepark Ypenburg nu al een groot succes! Een mega-aanwinst voor de speelmogelijkheden op Ypenburg.

Foto’s: Dick Muijs.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

BuitenBioscoop

Op zaterdag 7 september 2024 is het zover! BuitenLeeft organiseert de eerste buitenbioscoop meteen natuurlijk thema en nodigen

‘Smoelenboek’ de Bras

Wijkz, in samenwerking met de gemeente Den Haag en bewonersorganisatie BurenvanDeBras, is bezig met een ‘smoelenboek’ voor de Bras. We

Nieuwsbrief 251 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de