16 april 02:42

Pendrecht / Zuidwijk

eikenrups

Eikenprocessierups: hoe gaan we ermee om?

In de strijd om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen werd vorig jaar voor het eerst ‘paringsverstoring’ toegepast bij 50 eiken in het Zuiderpark. Dat gebeurt dit jaar weer.

Paintball-pistool
Met een apparaat dat lijkt op een paintball-pistool wordt een lokstof in de top van de eik geschoten. En daar raken de mannetjesvlinders van in de war en komen dan niet toe aan paren. Hierdoor komen er minder eikenprocessierupsen in de bomen. De ‘paringsverstoring’ wordt uitgevoerd bij 50 eiken in het Zuiderpark (Pendrechtseweg).

Jeuk, pijn, irritatie
De eikenprocessierups kan flink wat overlast veroorzaken. Jeuk, pijn, irritatie aan de huid, ogen, luchtwegen en het maagdarmkanaal. Het is daarom goed dat we blijven experimenteren.

Landelijk
Ook in andere gemeentes wordt meegedaan aan deze proef. De methode is ontwikkeld door onafhankelijke onderzoekers en wetenschappers aan de universiteit van Zweden. Het doel is om de aantallen eikenprocessierups te verminderen, zonder nadelige effecten op andere dieren, planten, het milieu en de volksgezondheid. De werking wordt gemonitord en de resultaten worden verwacht in november 2023

Meer weten?
De gemeente neemt verschillende maatregelen om de overlast van eikenprocessierupsen te beperken. Lees meer hierover op https://www.rotterdam.nl/processierups

Bron: Gemeente Rotterdam

Deel dit bericht:

Categorieën

Gerelateerde berichten

Fotowandeling met Lindy

Wat gaaf, wandel mee met Lindy Schuin door Pendrecht. Tijdens haar wandeling maakte zij mooie foto’s vanuit allerlei

Groene tuinendagen

Kom langs bij de groene tuinenactie op 19 en 20 april! Kom gezellig koken, eten, doe mee aan