Op 20 februari organiseerde de universitaire studentenvrijwilligersorganisatie ASEZ het milieuseminar ‘Zero Plastic 2040’ aan de Technische Universiteit van München (TUM). Het seminar had tot doel het bewustzijn van de ernst van de plasticvervuiling te vergroten en duurzame oplossingen te bespreken.
Ongeveer 300 universiteitsstudenten uit verschillende landen, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Portugal, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten, namen zowel online als persoonlijk deel. Daarnaast waren 24 studenten uit Nederland aanwezig als vertegenwoordigers. Sinds 2024 voert de Nederlandse vestiging ASEZ-milieu sanering activiteiten uit aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Osmaarus Universiteit, waarbij ze actief betrokken is bij duurzaamheidsinspanningen. Dit evenement benadrukte nogmaals het belang van internationale samenwerking bij de aanpak van milieuproblemen.
Professor Rubén D. Costa, hoogleraar scheikunde aan TUM en ambassadeur voor het Europese Klimaatpact, en professor Joachim Curtius, decaan van de afdeling Geologie aan de Goethe Universiteit en een veelgeciteerd onderzoeker, waren uitgenodigd als hoofdsprekers om de gevaren van plasticvervuiling en mogelijke oplossingen te bespreken.
Professor Costa introduceerde een wetenschappelijke benadering van een duurzame toekomst en sprak de hoop uit dat universiteitsstudenten hierin het voortouw zullen nemen. Professor Curtius benadrukte de risico’s van microplastics in de lucht en verklaarde dat hij bereid is initiatieven te steunen die gericht zijn op de bescherming van de aarde.
Na de lezingen namen studenten van Harvard, MIT, Universiteit van Wenen, Vrije Universiteit Berlijn, Vrije Universiteit Amsterdam en TUM deel aan een paneldiscussie, waarbij ze inzichten uitwisselden over nationaal plasticreductiebeleid en praktische oplossingen, waarmee ze het belang van samenwerking voor duurzame verandering opnieuw bevestigden. De studenten besloten om bewustmakingsseminars te organiseren op hun respectievelijke universiteiten.
ASEZ is een vrijwilligersgroep voor universiteitsstudenten die is aangesloten bij de World Mission Society Church of God en actief betrokken is bij projecten op het gebied van milieubescherming en sociale bijdragen in 175 landen. ASEZ heeft meer dan 400 internationale onderscheidingen ontvangen, waaronder de UNCCD Executive Secretary’s Award, de U.S. President’s Volunteer Service Award en de Green Apple Award, als erkenning voor haar bijdragen. De organisatie promoot de vermindering van plastic door middel van schoonmaakacties aan de kust en rivieren, milieuforums en seminars, waarbij zowel bewustzijn als actie worden gestimuleerd.
De World Mission Society Church of God heeft 7.800 kerken in 175 landen en voert meer dan 30.000 initiatieven voor sociale dienstverlening uit op gebieden als klimaatactie, hulp bij armoede en honger, onderwijs en gezondheidszorg. Haar bijdragen zijn erkend met meer dan 5.000 onderscheidingen, waaronder drie Koreaanse presidentiële prijzen, de Amerikaanse president’s Volunteer Service Award, de Queen’s Award for Voluntary Service (VK), de Brazilian Legislative Merit Award en de Peruvian Congressional Medal, waardoor internationaal vertrouwen en erkenning wordt verdiend.
Bedankt voor de inzending, Agnelo!


