26 mei 01:29

Pendrecht / Zuidwijk

Bebouwing-Zijpe-is-gemeentelijk-monument-Hoofdafbeelding-LikeJeWijk-gZFdT

Bebouwing Zijpe is gemeentelijk monument

Op 21 december j.l heeft de gemeenteraad besloten om 56 gebouwen in de stad aan te wijzen als gemeentelijk monument en daar is ook een object in Pendrecht bij namelijk de bebouwing van de Zijpe. Dit was het eerste buurtwinkelcentrum van Pendrecht en één van de eerste autovrije winkelstraten van Nederland. De Zijpe werd op 16 september 1955 geopend door wethouder Jan Meertens en bestaat uit twee rijen winkels met bovenwoningen en drie vrijstaande kiosken.

In de begintijd was de Zijpe een levendig winkelcentrum waar je voor je dagelijkse boodschappen terecht kon maar van de levendigheid is niets meer over, tegenwoordig kan je er zelfs overdag een kanon afschieten. Wie anno 2022 over de Zijpe loopt kan zich nauwelijks voorstellen dat hier vroeger o.a. een groentezaak, een sigarenwinkel, een opticien, een drogist en de bekende viswinkel van M. v.d. Haak waren, deze laatste zat op de hoek waar nu Rondo is.

Bijzonder was ook de inrichting van de buitenruimte: de bestrating bestond uit diagonale vierkanten met keienranden, verder stonden er bloembakken en drie groepjes van vier berken; bij de middelste kiosk stond een telefooncel. Helaas is de oorspronkelijke bestrating in 2008 opgebroken en vervangen door dezelfde gele klinkers als op Plein 1953. De bomen bieden een rommelige aanblik omdat op meerdere momenten bomen zijn vervangen zodat er verschillende maten berken staan, naar mijn idee was het beter geweest om alle bomen in één keer te vervangen door nieuwe.

Begin 2014 zijn de panden aan de Zijpe opgeknapt, de gevels zijn schoongemaakt en de puien zijn vernieuwd waarbij de historie niet uit het oog is verloren. Zo is bij de bovenwoningen de oorspronkelijke raamindeling hersteld (al zijn het nu draairamen in plaats van tuimelramen) en ook de vierkante panelen op de magazijndeuren aan de achterkant zijn gebleven. Op 10 juli 2014 is de gerenoveerde Zijpe feestelijk opgeleverd en daarbij is tevens de herplaatste eerste steen van Pendrecht onthuld, deze steen is te vinden aan de zijkant van Zijpe 1.

Pendrecht heeft al meer gemeentelijke monumenten namelijk de paalwoningen in de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat (1956, Harry Nefkens) en het dokter Heftinghuis aan de Sommelsdijkstraat (1960, Herman Haan). De Sint Bavokerk (1960, Harry Nefkens) is sinds januari 2019 rijksmonument.

Reporter Mario deelde het bericht met ons! 

Deel dit bericht:

Categorieën

Gerelateerde berichten