27 mei 10:42

Aanleveren

IMG_9005

Sinterklaascadeautjes en de toekomst van Lombardijen

De zaterdag vóór Sinterklaas kwamen zo’n 15 buurtbewoners voor de tweede keer samen bij Sanna op Zuid aan de Van Langendonckstraat. Zij zijn één van de drie groepen buurtbewoners die meewerken aan een toekomstplan voor Lombardijen. De kinderen gingen bij de oppas spelen met hun Sinterklaascadeautje. En toen konden de volwassenen praten over de toekomst van Lombardijen. Drie onderwerpen: wat zijn de niet-fijne plekken in de wijk, wat zou ‘iets leuks’ zijn voor Lombardijen dat echt goed past bij de wijk, en wat zijn ideeën voor in en rond de complexen van Havensteder? En deze vragen werden op 6 december ook nog met een groep van 8 mensen bij het Huurdersplatform besproken.

Niet-fijne plekken
In de Whatsapp waren al foto’s verzameld van plekken waar mensen het niet fijn vinden in Lombardijen. Er werd gepraat over wat er nodig is om het beter te maken. Het ging in deze groep vooral over verkeer en over straatverlichting. Net als de vorige keer werd de Pascalweg genoemd bij de Maeterlinckweg en de Homerusstraat, omdat mensen zich daar niet aan de route houden. Deze keer werden ook de diverse scholen genoemd waar zoveel ouders met auto hun kind brengen en halen. Het gesprek leverde verder een heel concreet lijstje met ontbrekende straatlantarens op.

Dit lijstje is meteen al besproken met de wijkmanager, want dit hoeft niet te wachten op een toekomstplan. Meer nieuws volgt!

Wat is écht tof om aan Lombardijen toe te voegen?
Er was een kleine inspiratie-tentoonstelling gemaakt van allerlei foto’s van bijzondere dingen uit andere wijken: kunst, evenementen, sport, architectuur. De vraag was: wat is iets bijzonders dat echt goed in en bij Lombardijen zou passen?

De ideeën in deze groep gingen veel over een plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Dus b.v. een zitbank met planten, een warmtepaal in het park, een verlicht kunstwerk (“groots omdat dat hoop geeft”), iets dat culturen samenbrengt, een paviljoen in het park. Maar ook: “dat het station wordt verbeterd als verwelkoming tot de wijk”. En: “een wandel- of sportroute door de wijk heen”. Of: in iedere buurt een eigen kunstwerk. En iemand kwam met het idee ‘De Koningin van Lombardije’ naar een oud liedje van Wim Sonneveld. Door een personage ván Lombardijen te maken, kan je de wijk bekendheid geven en er leuke dingen vóór de wijk mee doen. Denk ook aan: Beertje Paddington voor London. Ook werden meerdere ideeën met planten genoemd.

Garageboxen, grasvelden en entrée-hallen van de appartementencomplexen
Drie foto’s werden in de zaal gehangen: een ingang van een complex (zoals veel complexen in de Homerusbuurt), een grasveld tussen complexen (zoals in de Petrarcastraat) en een straatbeeld met veel garageboxen (zoals de Sophoclesstraat). De vraag was: hoe kunnen deze plekken bijdragen aan een leukere buurt?

De ideeën voor de ingangen waren onder andere: gebruik meer kleur (ieder complex zijn eigen kleur) en fijne verlichting, maak het leuk met planten (kerstboompje aan het einde van het jaar) of kunst, hang er een vending machine, een kast met speelgoed, een fietspomp, een bankje, een fotomuur met de bewoners. En oh ja, je zou iedere week een andere appartement verantwoordelijk kunnen maken om er voor te zorgen.

De ideeën voor de grasvelden tussen de complexen waren: meer speel- en zit- en barbecueplekken, gezamenlijke moestuin/pluktuin, of: een kunstwerk of fonteintje. Voor de garageboxen waren niet heel veel ideeën en niet iedereen vond ze een probleem, maar wat meer kleur zou ook hier een leuker beeld op straat opleveren.

Misschien zijn niet al deze ideeën precies op die manier uitvoerbaar, maar het geeft de professionals een goed idee wat de richting is van de wensen van de bewoners. Deze laatste ideeën worden ook direct aan Havensteder doorgegeven die eigenaar is van de complexen. En de laatste suggestie was: ga met de bewoners per complex in gesprek over wat zij zelf willen in en rond hun gebouw.

Al deze ideeën en de ideeën van de andere wijkgroepen gaan weer mee naar de groep van professionals. Alle groepen komen begin januari nog een derde keer bij elkaar. Daarna wordt het plan door de professionals afgemaakt en gaat het naar de gemeenteraad, die er dan in 2024 een besluit over neemt.

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten