27 mei 11:02

Aanleveren

IMG_8992

Jongeren opnieuw aan het werk voor toekomst Lombardijen

Het was een volle avond op 4 december 2023, 20 jongeren werkten een tweede keer aan een toekomstplan voor Lombardijen. Dit is een plan dat door nog veel meer mensen wordt gemaakt en waarover de gemeenteraad in 2024 gaat besluiten. Eerst was er Firat-soep en toen gingen twee groepjes aan de slag. Een groep met wat jongere jongens en een groepje met wat oudere jongeren. Drie onderwerpen: wat zijn de niet-fijne plekken in de wijk, wat zou ‘iets leuks’ zijn voor Lombardijen dat echt goed past bij de wijk, en wat is een toffe jongerenplek.

Hoe moet een jongerenplek er uit zien?
De Wijkraad heeft zich al sterk gemaakt voor een plek voor jongeren en in andere wijkgesprekken wordt dit onderwerp ook vaak genoemd. Er is namelijk geen jongerenplek meer en het Huis van de Wijk is wat de jongeren betreft vooral voor kinderen en voor ouderen.

De jongere jongens waren heel duidelijk over wat ze zouden willen: “We hebben echt een plek nodig waar we altijd heen kunnen. Nu zien we elkaar op straat. We willen graag samen voetbalwedstrijden kijken, tafelvoetballen, sportgames spelen, pingpongen en zo. En beter is het een ruimte voor ons alleen, want anders krijgt de rest hoofdpijn J.”

De groep met wat oudere jongeren had over dit onderwerp een heel goed gesprek. Langzaam ontstond het volgende idee: ja, het moest ook een plek zijn voor spellen, zoals de andere groep voorstelde! Maar het zou meer dan dat moeten zijn. Een plek waar je koffie kan drinken, of bubble tea. En een plek die er echt goed uitziet, want nu gaan de jongeren vaker in de stad ergens in een tentje zitten om huiswerk te maken. Maar het zou ook een plek moeten zijn waar ze zelf een programma kunnen maken, met b.v. koken, taartbakken, karaoke, kleine optredens zoals een TED talks en muziekmaken. En dan is het ook fijn als daar af en toe eens iemand is aan wie je dingen kan vragen over geld, studie, verzekering en andere volwassen-gedoe. Of, waar je kan leren om een eigen bedrijf op te starten, noemde nog iemand uit de jongensgroep.

Er wordt binnen de gemeente (want die betaalt dit soort plekken) met deze informatie nu al gekeken wat hiermee zou kunnen in 2024 en niet pas in een verre toekomst. De groep wordt hier meteen bij ingezet.

Niet-fijne plekken
Alle bewoners die meewerken aan het toekomstplan hadden op Whatsapp foto’s gestuurd van plekken waar ze het niet fijn vinden in Lombardijen. Er werd gepraat over wat er nodig is om het beter te maken. De jongeren noemden onder andere:

• de omgeving van Baroeg omdat daar vaak volwassenen ‘hangen’ en omdat de grafitti naar hun smaak eng is, maar daar was zeker niet iedereen het over eens.
• ook werden verschillende plekken in de Homerusbuurt genoemd omdat er weinig licht is tussen de huizen, maar ook langs de Spinozaweg (aan de ene kant is wel (weinig!) verlichting, maar aan de andere kant niet)

Nou wordt Baroeg binnen enkele jaren helemaal vernieuwd, dus dat zou kunnen helpen. Het blauwe veld (Kraijeck-veld) aan de Catullusweg werd trouwens vaak genoemd als plek waar het dan juist wél fijn is.

Wat is écht tof om aan Lombardijen toe te voegen?
In de eerste ronde wijkgesprekken werd erg vaak gezegd dat Lombardijen wel iets meer bekend zou kunnen staan om iets. Maar wát dan was de vraag. Er werden foto’s van allerlei ideeën gedeeld ter inspiratie.
Ideeën:
• Stel je voegt juist nog heel veel groen toe, ook aan woningen, zodat het de eerste helemaal groene wijk is van Rotterdam. Want nu is er veel grijs in Lombardijen…
• Er zijn allerlei dingen genoemd voor in het park: foodtruck-festival, circus, ander festival….doe een poll wat voor soort festival mensen willen!
• Markt/pop-up store voor jongeren die een bedrijfje willen starten.
• Moestuinen zoals op Brienenoordeiland.
• Een cafeetje.
• Echt coole art. “Die driehoek in het park is gek, maar wel van ons.”
• Picknickplekken.
• Alles begint klein, begin met een groepje en laat mensen vrienden meenemen en zo kan het groter worden.
• Iets vets met sport.

Al deze ideeën en de ideeën van de andere wijkgroepen gaan weer mee naar de groep van professionals. Alle groepen komen begin januari nog een derde keer bij elkaar. Daarna wordt het plan door de professionals afgemaakt en gaat het naar de gemeenteraad, die er dan in 2024 een besluit over neemt.

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten