In de winter is het langer donker en slaan inbrekers vaker hun slag. Wees daarom alert op boeven en hun methodes om in te breken of je op te lichten. Lees en deel deze informatie en verklein de kans om slachtoffer te worden.
Woninginbraak
Inbrekers grijpen hun kans als je niet thuis bent! Houd boeven buiten met deze simpele tips:
Doe ramen en deuren op slot
Het klinkt voor de hand liggend, maar het wordt nog weleens vergeten. Bijvoorbeeld als je even snel een boodschap gaat doen. Toch is het heel belangrijk om je ramen en deuren niet alleen dicht, maar ook op slot te doen als je weggaat.
Laat een lampje aan
Ben je ’s avonds van huis? Laat dan een lichtje aan. Dat kan je makkelijk doen met een tijdschakelaar. Zo laat je een bewoonde indruk achter en denken inbrekers dat je thuis bent.
Leg belangrijke spullen uit het zicht
Inbrekers proberen in te breken als ze denken dat er iets te halen valt. Leg daarom belangrijke spullen uit het zicht. Belangrijke spullen zijn voor iedereen anders maar er zijn wel een paar voorbeelden, zoals een laptop of telefoon, autosleutels en sieraden.
Handige websites:
– TipsPolitie.nl
– Maakhetzeniettemakkelijk.nl
– Politiekeurmerk.nl
– DeNederlandseKluis.nl
– Beveiligingwijzer.nl/inbraakpreventie-huurwoningen
Babbeltruc
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Boeven doen zich soms ook voor als meteropnemer, reparateur, werknemer van de bank of kleinzoon van de buren. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ze vragen soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnen glipt. Kortom, lees de tips en bekijk de video’s en maak de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc klein!
– Doe niet zomaar de deur open voor mensen die je niet kent. Vraag altijd wie er voor de deur staat. Ken je de persoon niet en vertrouw je het niet? Bel dan 112. Je hoeft niet open te doen. Let vooral op als er ’s avonds wordt aangebeld.
– Komt iemand namens een bedrijf, instelling of de gemeente? Vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel naar het bedrijf en vraag of er huisbezoeken worden gedaan. Zoek altijd zelf het telefoonnummer op. Wil je iets pakken, bijvoorbeeld je telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur.
– Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112. Laat vreemden geen gebruik maken van je toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
– Zorg dat je de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder (een stevigere variant van de deurketting). Of installeer een deurspion of camera. Zo kun je zien wie er voor de deur staat zonder je deur open te doen.
– Deel je een algemene deur met andere buren? Open deze dan alleen voor je eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
Handige websites
– Tips woningoverval | Politie.nl
– Slachtofferhulp.nl
– Veilig wonen | Rotterdam.nl
Informatie en hulp
‘Houd Boeven Buiten’ voorlichting in de wijk
De gehele winter zijn er in Rotterdam allerlei manieren om informatie te verkrijgen over de onderwerpen die hierboven omschreven zijn. Het is verstandig om regelmatig jezelf en anderen te herinneren aan de tips die beschikbaar zijn om te voorkomen om slachtoffer te worden van een misdrijf. Je kunt de gehele winter in je wijk de informatie bakfiets ‘Houd Boeven Buiten’ tegenkomen. Voorlichter Lia informeert je graag en heeft diverse gratis folders en producten bij zich zoals een tijdschakelaar om je op weg te helpen. Volg de kanalen van Like Je Wijk in jouw wijk voor actuele informatie over waar en wanneer de bakfiets aanwezig is.
Loop binnen bij de wijkhub
In veel wijken in Rotterdam is er een wijkhub, een locatie waar de gemeente Rotterdam en andere wijkpartners en organisaties aanwezig zijn om je te verwijzen of direct helpen met een vraag. Vaak kun je hier ook de nodige informatie verkrijgen over inbraakpreventie. Kijk voor een overzicht van de wijkhubs in Rotterdam op https://www.rotterdam.nl/wijkhub
Bijeenkomsten en trainingen
In Rotterdam worden het gehele jaar door bijeenkomsten georganiseerd en trainingen gegeven om Rotterdammers te informeren over zaken die belangrijk zijn om veilig te leven in Rotterdam. Dit zijn bijeenkomsten voor senioren maar ook weerbaarheidstrainingen. Als wij informatie beschikbaar hebben over dit soort momenten dan lees je het in onze wijkagenda’s en via onze social media kanalen in de wijken. Heb je je laten informeren in Rotterdam over ‘de Babbeltruc’? Plak dan de sticker bij je voordeur aan de buitenzijde!