Zoeken
Sluit dit zoekvak.
deelscooter_overlast_Ypenburg

Ypenburg getroffen door groene plaag

Het fenomeen huurscooter bestaat al een tijdje en een aantal van onze bewoners maakt er gebruik van om van A naar B te kunnen. Een goed systeem totdat de gebruiker de scooter niet meer nodig heeft.

Hier gaat het vaak fout. Mike Thies van BuurtPrevenTeam Morgenweide: ‘Wij constateren dat de scooters op de meest onmogelijke plekken worden neergezet. Hierdoor moeten moeders met kinderwagens, mindervaliden of slechtzienden soms capriolen uithalen om de stoep op 0f over te komen. Een zorgwekkende ontwikkeling die menigeen al wel is opgevallen.

Geen samenwerking
Eigenaren van (brom)scooters plaatsen hun eigen scooter in hun tuin of op een fatsoenlijke andere plek, maar zodra men op zo’n groen huurapparaat springt lijkt het alsof het niets uitmaakt waar die neergegooid wordt. Mike vervolgt: ‘Namens BuurtPreventieTeam Morgenweide heb ik contact gezocht met de organisatie Go Sharing. Dit om te kijken of wij als BPT op één of andere manier behulpzaam zouden kunnen zijn. Het antwoord van Go Sharing was: ‘Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de scooters geen overlast veroorzaken. Dit zullen we niet doen in samenwerking met buurtpreventie’, en daar moesten wij het maar mee doen’.

Rijgedrag
Daarnaast veroorzaakt het verhuurmodel ‘betaal per minuut’ dat het rijgedrag van huurders vaak gebaseerd is om ergens snel te komen om te zorgen dat de huurmeter zo snel mogelijk stopt.

Deelscooters zeer vervuilend
Onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft uitgewezen dat gebruik van deze huurscooters voor zeer veel vervuiling zorgt. De Reclame Code Commissie heeft uitgesproken dat claims als duurzaam onjuist zijn en niet meer gebruikt mogen worden. Voor meer informatie: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/reclamewaakhond-scooters-go-sharing-en-felyx-niet-duurzaam/ Het KiM heeft onlangs berekend dat een elektrische huurscooter twee-en-een-half keer zo vervuilend is als een elektrische scooter in privébezit en zelfs nog vervuilender dan een scooter met verbrandingsmotor!

Oplossingen
Deelauto’s worden in speciale gereserveerde parkeervlakken geplaatst. Deze vakken zouden door de verhuurder ook voor deelscooters aangelegd kunnen worden. Echter de meest voor de hand liggende oplossing van het parkeerprobleem is het bijscholen van de verhuurders. Hier heeft de verhuurder nog een lange weg te gaan.

Melden
Rechtstreeks parkeeroverlast melden aan de verhuurder zorgt ervoor dat de gemeente geen inzicht heeft in de overlast die veroorzaakt wordt. Dus, heb je last van verkeerd gestalde deelscooters ( en fietsen) meldt dit dan via de BuitenBeter App of via het contactcentrum ( Tel: 14070) aan de gemeente.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten