21 juli 15:00

Aanleveren

Search
Close this search box.
2024 07 01 FOT snorzweefvlieg, collectie Natuurlijk Delfland

Soort van het Seizoen: Watergentiaan en zweefvlieg

Natuurlijk zet elk seizoen een plant of dier in het zonnetje. De keus van een soort wordt bepaald door het jaarthema. Voor 2024 is het thema Schoner water. In het komende zomerseizoen, dus de maanden juli tot en met september zijn er liefst twee soorten die we aandacht geven namelijk de watergentiaan en zweefvliegen.

Meld deze soorten via natuurlijkdelfland@knnv.nl ; vermeld bij de zweefvliegen de bloem of plant waar ze op zitten. Wij publiceren deze in onze Nieuwsbrief. Je kan ze ook rechtstreeks bij waarneming.nl melden. Vraag ook naar de informatiebrief over deze soorten van het seizoen.

Stuur waarnemingen uit de volgende gemeenten op: Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Watergentiaan

De watergentiaan is een drijvende waterplant met gele bloemen, de bladeren zijn een kleine 10 cm groot, dus veel kleiner dan bij de witte waterlelie en gele plomp.

We komen dit soort in sloten en smalle vaarten tegen. De bloemen zijn eendagsbloemen; na een dag trekt de plant de bloemen weer onder water en stuurt nieuwe knoppen naar de oppervlakte, zodat deze boven water zichtbaar zijn. Hierdoor blijft de plant vrij lang bloeien. In sloten met een dikke modderlaag legt ze het vaak af tegen de gele plomp.

De zweefvlieg

Dit is niet echt een soort maar vele soorten die goed te herkennen zijn doordat ze in de lucht kunnen stilstaan. De meeste soorten leven van de nectar en stuifmeel die zij uit bloemen halen. Aangezien ze een korte snuit hebben zijn ze vaak te vinden bij bloemen die in een scherm staan. Op deze manier bestuiven zij de bloemen. Vele vogels vinden ze erg lekker.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden in teams en projecten actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie)  en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron, Mycologische Vereniging, BLWG en stichting Anemoon.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

‘Smoelenboek’ de Bras

Wijkz, in samenwerking met de gemeente Den Haag en bewonersorganisatie BurenvanDeBras, is bezig met een ‘smoelenboek’ voor de Bras. We

Nieuwsbrief 251 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de