21 juli 15:31

Aanleveren

Search
Close this search box.
DSCF2758

Feestelijke maaltijden en kunst in het Molenvlietpark

Afgelopen weekend organiseerde de gemeente Den Haag samen met Stroom Den Haag twee bijzondere feestelijke maaltijden in het Molenvlietpark, stadsdeel Ypenburg-Leidschenveen. Deze evenementen waren onderdeel van het kunstproject ‘Be Longing’ van de Amerikaans-Irakese kunstenaar Michael Rakowitz. Het kunstwerk, dat eind dit jaar in het park wordt onthuld, verbindt de thema’s migratie en erfgoed met de hedendaagse gemeenschap.

Viering van Diversiteit
Met trots kijkt de stad terug op een weekend waarin de diversiteit van Den Haag werd gevierd. Ruim de helft van de Haagse inwoners komt oorspronkelijk uit een ander land, en de stad kent maar liefst 170 nationaliteiten. “Dit bijzondere kunstwerk van Michael Rakowitz verbindt de Haagse historie met familiegeschiedenissen van mensen uit de hele stad. Het project vormt een brug tussen heden en verleden. Het viert de diversiteit en schept een band tussen bewoners door middel van gedeelde verhalen en ervaringen.” aldus wethouder Bruines.

Bordendans
Tijdens de maaltijden werd een traditionele Indonesische bordendans uitgevoerd door dansgezelschap Dwibuthi. De ceremonie waarbij borden werden gebroken, symboliseerde niet de vernietiging, maar juist de vermenigvuldiging van verhalen in talloze stukjes. Deze scherven en verhalen worden uiteindelijk onderdeel van Rakowitz’ kunstwerk, dat migratiegeschiedenissen uit het verleden letterlijk en figuurlijk samenbrengt met die van het heden.

Rotterdamsebaan
Het kunstproject ‘Be Longing’ vindt zijn oorsprong bij de aanleg van de Rotterdamsebaan. De grootschalige archeologische opgravingen aan de kant van het Molenvlietpark vormde een inspiratiebron voor het buitenkunstwerk. In de bodem onder het park en de Rotterdamsebaan lieten Romeinen en andere volkeren eeuwen geleden allerlei gebruiksvoorwerpen achter. Deze gebruiksvoorwerpen maakt Rakowitz op groot formaat na en de scherven van de door inwoners geschonken keramiek worden hierin verwerkt.

Fotografie: Dana la Monda en fotografie Studio Uittenbogaart

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

‘Smoelenboek’ de Bras

Wijkz, in samenwerking met de gemeente Den Haag en bewonersorganisatie BurenvanDeBras, is bezig met een ‘smoelenboek’ voor de Bras. We

Nieuwsbrief 251 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de