30 september 05:50

Aanleveren

Pilot-QR-codes-Kunst-in-de-Vinex-hoofdafbeelding-LikeJeWijk-BBl42

Pilot QR-codes Kunst in de Vinex

Altijd al willen weten waarom dat ene kunstwerk bij jou in de buurt staat en hoe het daar komt? Sinds juli liggen er bij 14 kunstwerken in Leidschenveen-Ypenburg speciale tegels met QR-code. Scan de code met je smartphone en je krijgt direct informatie over het kunstwerk waar je bij staat. Met deze pilot wordt getest of dit een prettige manier is om de kunst op straat toegankelijk te maken voor iedereen. Als blijkt dat veel mensen er gebruik van maken, dan komen er op termijn bij meer buitenbeelden QR-codetegels.

Op de website BuitenkunstDenHaag.nl (BKDH.nl) is sinds juni 2021 informatie te vinden over bijna alle kunstwerken die er in de stad Den Haag op straat staan. Inmiddels zijn er ruim 580 beelden op te vinden. Je kunt lezen waarom het kunstwerk daar staat, wat het eventueel betekent en wie de maker is. Ook kan je opzoeken of er bijvoorbeeld nog meer kunstwerken in de stad zijn van dezelfde kunstenaar. Je kunt er bovendien gratis fiets- en wandelroutes downloaden en printen. In de rubriek Buiten Beeld kun je terugvinden waar een beeld is gebleven (restauratie, verplaatsing, diefstal) als je het niet meer aantreft op de vertrouwde plek.

Van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg staan er momenteel 28 kunstwerken online, waarvan sommige kunstwerken in flink aantal onderdelen over de wijk zijn verspreid. Zo werd Ypenburg tussen 2005 en 2008 bijvoorbeeld in één klap ruim 200 beelden rijker. Daaronder zo’n 90 vogelkoppen van kunstwerk De Vogelclub van Ingrid Mol. Omdat dit stadsdeel zo’n onbekende maar zeer bijzondere kunstcollectie heeft, is er vorig jaar oktober een fietsroute uitgezet: Kunst in de Vinex. 14 van de 17 kunstwerken daaruit worden voor de zomer voorzien van een QR-code. Dus zie je een QR-code van BKDH.nl, kijk dan eens of je alles al wist over dat kunstwerk bij jou in de wijk.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Pmd niet meer apart

Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft