12 juli 16:04

Aanleveren

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Energie uit de wijk

Drie projecten winnen eerste ronde Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024

Drie projecten hebben de eerste ronde van de Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024 gewonnen. In totaal streden zes bewonersinitiatieven om de titel: Haagse Energie Topper 2023. De winnende energieprojecten hebben een totale waarde van 342.00 euro en zijn gericht op energiebesparing, opslag of opwekking van duurzame energie. 

Den Haag heeft veel bewoners die zelf rondlopen met een idee voor de overstap op schone energie of om minder energie te gaan gebruiken. Een onafhankelijke selectiecommissie onder leiding van Joris Wijsmuller (directeur Duurzaam Den Haag) koos de drie winnende initiatieven. Zij ontvangen in totaal 130.000 euro subsidie en ondersteuning van experts bij de uitvoering van hun project. 

De drie gekozen bewonersinitiatieven

  1. Ventilatie met Zonnewarmte – Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg (Archipelbuurt en Willemspark, Bezuidenhout, Leidschenveen en Forepark)
  2. Hâgse FIKSTeam – Stichting Stagehuis (Schilderswijk, Transvaal en Groente- en Fruitmarkt)
  3. Verduurzamen Voedsellokaal De Gymzaal – Stichting Lokaal Voedsel Den Haag (Centrum)

De bewonersinitiatieven die niet zijn uitgekozen, leveren ook een belangrijke bijdrage aan de overstap naar een stad op schone energie. Zij worden door de gemeente met advies op weg geholpen.

Selectiecommissie


De selectiecommissie bestaat dit jaar uit:

  • Joris Wijsmuller, Directeur Duurzaam Den Haag
  • Rabia Zurel, Haagse Jongerenambassadeur
  • Gijs Termeer, Directeur Klimaatbureau HIER
  • Laure Itard, Professor of Building Energy Epidemiology at the Faculty of Architecture and the Built Environment
  • Marcus Banai, Coördinator energiecoaches
  • Wilbert Schouten, voormalig Haagse Energietopper project VVE De HobbeVen, Schilderswijk

Tweede ronde
Voor groepen wijkbewoners die meer tijd nodig hebben om hun subsidieaanvraag in te dienen en/of daar hulp bij nodig hebben, kunnen van 1 september 2023 tot en met 15 oktober 2023 hun plan indienen via duurzamestad.denhaag.nl/challenge. De winnaars worden eind oktober bekendgemaakt.

Waarom een Energie uit de Wijk Challenge?
Den Haag kent veel inwoners met een goed idee voor de overstap op schone energie of het besparen of opslaan van energie. Aan energie, creativiteit en enthousiasme ontbreekt het meestal niet. Toch blijven sommige initiatieven steken in de ‘planfase’. De Energie uit de Wijk Challenge is er om ondernemende bewonersgroepen in Den Haag te helpen hun eigen buurt echt een stap verder te brengen en de overstap te maken van fossiele brandstoffen naar schone energie. Sinds 2019 zijn er vier challenges geweest. In totaal stuurden 101 bewonersgroepen een plan in en zijn er 29 tot Haagse Energie Topper gekozen. Op de website van de Haagse Energie Toppers staan de winnaars van de eerste drie edities van de Energie uit de Wijk Challenge met hun plan.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten