10 december 18:22

Aanleveren

Alle stadsdelen krijgen containertuintjes

Hoe voorkom je dat mensen hun vuil naast de ondergrondse afvalcontainer (ORAC) zetten? Door er een containertuintje omheen te plaatsen. Uit een pilot vorig jaar in stadsdelen Segbroek, Escamp en Centrum blijken de tuintjes zeer effectief in de strijd tegen illegale bijplaatsen. En dus heeft de gemeente besloten om het aantal tuintjes uit te breiden. (Bron rodi.nl)

Verspreid door de hele stad komen er in de komende maanden 25 nieuwe afvalcontainer- of ORAC-tuintjes bij. Dankzij een motie van GroenLinks is er budget voor deze uitbreiding. 

Wethouder Liesbeth van Tongeren is verantwoordelijk voor het legen van de ORAC’s. Volgens haar zijn bijplaatsingen een grote bron van ergernis voor de inwoners van Den Haag. “Heel begrijpelijk en als gemeente doen we er alles aan om dat te bestrijden maar voorkomen is natuurlijk altijd beter. Mensen zetten hun afval zelden tegen of in het groen, dus het werkt om zo de stad groener, schoner en aantrekkelijk te maken”, zegt Van Tongeren. “Daarmee is dit een goede aanvulling op alle inspanningen om de stad schoon te houden.”

Het containertuintje is zo bevestigd dat de ondergrondse restafval container (ORAC) nog steeds zonder problemen kan worden geleegd. Naast het feit dat ze zorgen voor minder afval op de stoep, zorgen de tuintjes ook voor meer groen in de straat. 

Voor deze nieuwe containertuintjes gaat de gemeente weer op zoek naar ‘coaches’ of ‘ambassadeurs’. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg en voor het groot onderhoud. Voor ieder tuintje wordt er een beroep gedaan op omwonenden om de planten water te geven en te snoeien en af en toe het zwerfvuil op te ruimen. De containercoaches hebben ook een sleutel om een verstopping in de container te verhelpen en ze hebben een hotline naar de afdeling vuilophaal.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten