10 december 01:54

Aanleveren

Lezing – Haagse Luchtverkenners op Ypenburg

Woensdagavond 29 november 2023
Door Henk Kronenberg, oud-voorzitter van Scoutinggroep Van Weerden Poelman
De lezing bijwonen is gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar hvby@historischypenburg.nl of persoonlijk op maandag- en woensdagochtend in de Curtiss Corner.

De luchtverkennersgroep Van Weerden Poelman is op 24 november 1945 opgericht in Den Haag en heeft sinds 1958 een vast onderkomen op vliegveld Ypenburg. De luchtverkenners zijn een kleine en bijzondere afdeling binnen scouting. De leden zijn geïnteresseerd in luchtvaart en zijn daar in scoutingverband actief mee bezig. Naast de gebruikelijke scoutingactiviteiten vliegen zij met modelvliegtuigen en verdiepen zij zich in de techniek van het vliegen en het wezen van de luchtvaart. Ze bezoeken vliegshows en musea en proberen mee te vliegen in een motor- of zweefvliegtuig. De droom van elke luchtverkenner is piloot te worden. Dat lukte ook menig lid of ze kwamen in de luchtvaartsector terecht. Op Ypenburg zaten ze lang op een goede plek waar in het weekend ruimte voor hun vliegerij was. De sluiting van de vliegbasis in 1991 heeft ze niet weerhouden om te knokken voor een plek in de nieuwe woonwijk op Ypenburg. Dat lukte ze uiteindelijk.

De scoutinggroep Van Weerden Poelman heeft als oudste luchtscoutinggroep een belangrijke rol gehad bij ontwikkeling van de luchtverkenners in Nederland. Op Ypenburg stonden zij aan basis van menig sociaal-maatschappelijke ontwikkeling in de wijk. In hun clubhuis kreeg de eerste wijkvereniging en Historisch Ypenburg vorm. Sinds 2001 is de groep uitgebreid met landscouts naast de luchtscouts. Aan het ILSY-plantsoen verrees in 2006 een nieuw rood-wit gestreept clubhuis. Het fietspad om Ypenburg kreeg de naam Van Weerden Poelmanpad.

Datum

29 nov 2023
Verlopen!

Tijd

19:30 - 21:00

locaties

Curtiss Corner in Piet Vinkcentrum
Laan van Hoornwijck 260, 2497 ED Den Haag

Organisator

Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg
Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg
Email
hvby@historischypenburg.nl
Website
https://historischypenburg.nl/