22 mei 06:39

Pendrecht / Zuidwijk

Toren-Open-Hofkerk-wordt-gesloopt-extra-media-LikeJeWijk-84oyk

Toren Open Hofkerk wordt gesloopt

Bijna 60 jaar was de ijzeren toren van de Open Hofkerk een vertrouwd gezicht in de wijk maar daar komt een einde aan: op 25 oktober begint de sloop.

De lichtgroene ijzeren toren heeft geen uurwerken zoals de Bavotoren maar wel een luidklok die bijna 60 jaar lang iedere zondagochtend de diensten aankondigde. De toren was vroeger van alle kanten zichtbaar maar staat nu ingesloten tussen de Tiengemetenflat en de Zuiderkroon. De laatste officiële dienst in de Open Hofkerk was op 18 april 2021 en dat was tevens de laatste keer dat de klok in de wijk te horen was.

Het nieuws over de sloop leidde tot verbaasde reacties en menigeen vroeg zich af waarom de toren weg moet, hij staat toch niemand in de weg? Op het eerste gezicht ziet de toren er nog prima uit maar de belangrijkste reden van de sloop is dat er geen onderhoud meer aan wordt gepleegd. In juni 2012 is de toren voor het laatst geschilderd waarbij ook de bouwtechnische staat is onderzocht, er zijn toen geen gebreken gevonden maar voor de zekerheid zijn er onderaan de poten betonnen verstevigingen aangebracht. In deze “voeten” zijn scheuren ontdekt wat op den duur een gevaar voor de stabiliteit van de toren kan worden. Dit risico en het feit dat de toren geen functie meer heeft hebben mede bijgedragen tot het besluit om de ijzeren constructie te laten slopen.

Mario deelde het nieuws en de foto’s met ons! 

Deel dit bericht:

Categorieën

Gerelateerde berichten