28 mei 16:56

Pendrecht / Zuidwijk

Urban-Gospel-Festival-1

Vier maanden lang festivals en culturele events op Zuid!

De Zomer Op Zuid is van start!

Vrijdag 26 mei gaat de Zomer op Zuid van start en zet Rotterdam vier maanden lang deschijnwerpers op Zuid. Dit deel van de stad herbergt een schat aan kunst en cultuur en dat wordt zichtbaar in een bijzondere verzameling van ruim 60 festivals en culturele evenementen. Nieuwe, experimentele ideeën en initiatieven. Jong talent dat staat te trappelen. Een levendige straatcultuur. Rotterdam Zuid heeft álles in huis om de zomer van 2023 te laten zinderen. En heeft daarmee tot doel om Rotterdam Zuid landelijk op de kaart te zetten, én de sociale en culturele verbindingen in Rotterdam te versterken. De Zomer op Zuid opent op vrijdag 26 mei, een weekend lang, met het 3:16 Urban Gospel Festival in de Tarwewijk in Charlois.

Diversiteit is de rode draad
Van juni t/m september is er, voor iedereen, iets te beleven op Zuid. De Zomer op Zuid start met het 3:16 Urban Gospel Festival met o.a. Shirma Rouse en Zefanio, waar verbinding wordt gemaakt tussen hedendaagse muziek en gospel. Op 1 juni start de Rotterdam Architectuur Maand met als een van de highlights het drijvend festivalhart in de Maashaven. De Kaapverdiaanse muziek op het Morabeza Music Festival neemt het vervolgens over.

Begin juli komt het grootste hiphopfestival ter wereld voor het eerst naar Rotterdam: Rolling Loud, met artiesten als Kendrick Lamar en Travis Scott. En een podiumplek voor Keti Koti. En aansluitend iser een bijzondere afterparty in de Maassilo. Op 15 en 16 juli brengt Motion een nieuw theaterfestival naar het Zuiderpark waar nieuwe makers de term theater oprekken tot muziek, spoken word, dansen meer. En eind juli komen duizenden Salsa & Bachata dansers bij elkaar tijdens het Shine Festival in het Afrikaanderpark.

In augustus kan het dancepubliek zijn hart ophalen tijdens het Crazy Sexy Cool Festival waar dance en hiphop in elkaar overlopen. Op 20 augustus kunnen bezoekers volop genieten van verschillende foodevents waar heel (Rotterdam) Zuid bij elkaar komt om samen te eten.

De Rotterdam Street Culture Week in september brengt een gevarieerd programma met een comedyshow, Roffa Breaking en het street art festival van All Caps. En geniet de zomer lang van Zuid Open Air Cinema met films in de openlucht op bijzondere locaties op Zuid.

Ontdek de volledige en actuele agenda van de Zomer op Zuid op www.zomeropzuid.nl.

Culturele hotspots
Het programma is, net als Zuid zelf, superdivers. Van internationale publiekstrekkers tot lokale buurtinitiatieven. Al deze evenementen laten Zuid dampen van muziek, theater, dans, street culture, architectuur, film en food. Dat gebeurt op culturele hotspots, op pleinen en in parken, tot diep in de haarvaten van het gebied. Want juist die zijn op Zuid een vruchtbare voedingsbodem voor kunst encultuur gebleken.

Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals: “Deze zomer kunnen we genieten van de culturelekracht uit Zuid. De grote diversiteit van Zuid komt tot uiting in de programmering van de Zomer op Zuid. Ik nodig heel Nederland uit de Zomer op Zuid te komen beleven!”.

Verbinden en versterken
De programmering is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. Na een openbare oproep enlokale pitchrondes zijn uit ruim 80 plannen meer dan 40 nieuwe programma’s geselecteerd door een externe beoordelingscommissie. Met het verbinden van lokale én (inter)nationale krachten wordt de authentieke creativiteit van Zuid zichtbaar. Zo ontstaan door het stimuleren van nieuwe samenwerkingen spannende crossovers.

Deel dit bericht:

Categorieën

Gerelateerde berichten