27 mei 12:50

Aanleveren

IMG_9029

Ondernemers en organisaties over de toekomst van Lombardijen

Zo’n 10 ondernemers en organisaties, van de bakker tot de kerk, uit Lombardijen kwamen vlak voor Sinterklaas weer samen voor een werkontbijt. Deze groep is één van de drie groepen buurtbewoners die werken aan een toekomstplan. Ook is er een groep professionals die de expertise van de wijk combineert met hun kennis van onder andere wonen, stedenbouw en maatschappelijke ontwikkeling. Er waren deze keer drie onderwerpen: wat zijn de niet-fijne plekken in de wijk, wat zou ‘iets leuks’ zijn voor Lombardijen, en wat zijn ideeën rondom huishoudens in armoede?

Wat is écht tof om aan Lombardijen toe te voegen?
Geïnspireerd door foto’s uit andere wijken, was de vraag: wat is iets bijzonders dat echt goed in en bij Lombardijen zou passen?

Het belangrijkste idee van deze groep: een paviljoentje in het park! Een plek waar je een ijsje, een koffietje en een biertje kan halen, op het terras kan zitten en waar regelmatig iets kleins te beleven valt. Dat zou een open podium voor jongeren kunnen zijn, maar ook een openluchtfilm.

Andere ideeën waren onder andere nog: een wandelroute door Lombardijen (eventueel ook langs allerlei sportplekken), het groene karakter van de wijk nog véél verder doortrekken op daken, moestuinen en gevels, en een beeldbepalend kunst/object zoals de Erasmusbrug dat is voor heel Rotterdam.

Niet-fijne plekken
Ook in deze groep ging het, net als bij een andere groep erg veel over de verkeerssituatie tijdens het halen en brengen van kinderen bij de scholen en een aantal andere verkeerssituaties. Een heel ander geluid was nog te horen over het Havenspoorpad dat door verschillende mensen wordt gebruikt om te wandelen, maar dat toch ook niet altijd prettig voelt. De groep kwam met het idee om b.v. de wat grotere kinderen van de basisschool na schooltijd in te schakelen voor een vergoeding bij het schoonmaken van de wijk.

Veel huishoudens met te weinig geld
De deelnemers zien en erkennen ook dat er veel huishoudens zijn die worstelen met financiën. Ze vinden het belangrijk dat er echt ín de wijk budgethulp is en faciliteiten die minder geld kosten. Ze zien ook dat er van alles is, maar dat de organisaties elkaar soms niet kennen. Een goed begin kan zijn: een overzicht maken en een netwerk vormen, zodat je elkaar kan benutten. En er is ruimte nodig om initiatieven voor bewoners een plek te kunnen bieden.

Al deze ideeën en de ideeën van de andere wijkgroepen gaan weer mee naar de groep van professionals. Alle groepen komen begin januari nog een derde keer bij elkaar. Daarna wordt het plan door de professionals afgemaakt en gaat het naar de gemeenteraad, die er dan in 2024 een besluit over neemt.

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten