20 april 00:45

Aanleveren

Groen-verbindt-Hoofdafbeelding-LikeJeWijk-cNbVo

Een geveltuin is zo gepiept!

René de Vries werkt al 37 jaar als tuinman, en nu als coach zelfbeheer groen bij de gemeente Rotterdam. Hij helpt onder andere met het geven van advies voor het aanleggen van geveltuinen en plantenschalen. Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning.

“Geveltuinen zijn heel goed voor het klimaat en de natuur”, vertelt René. “De tuinen zorgen namelijk voor verkoeling en minder CO2-uitstoot. Daarnaast zijn de planten in de geveltuinen heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten”, legt hij uit.

René: “Veel mensen die een geveltuin aanleggen krijgen hulp van buurtbewoners. Zo’n tuin moet je natuurlijk ook onderhouden. Ook het onderhouden gebeurt vaak met de hele buurt. Het groen verbindt mensen met elkaar.”

Je kan met je buren samen een geveltuin aanleggen. Door de stappen hieronder te volgen heb jij binnen de kortste keren een mooie geveltuin!

Stap 1: Kijk eerst of er ruimte voor jouw woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Iedereen moet nog op de stoep kunnen lopen, daarom is het belangrijk dat er minstens 1,80 meter van de stoep overblijft. Als dit niet het geval is, kan er helaas geen geveltuin worden aangelegd.

Stap 2: Heb jij genoeg ruimte? Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegel rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.

Stap 3: Schep het zand weg tot 30 centimeter, het liefst zelfs 45 centimeter diep. Vul vervolgens het gat met tuinaarde en plantjes.

Stap 4: Vul de geveltuin met bloemen en planten. Kies voor vaste planten en kleine heesters. Kijk goed of jouw geveltuin in de zon of schaduw ligt en pas de beplanting hierop aan. Zorg ook voor variatie in lage en hoge beplanting, of bladhoudende en vorstbestendige planten.

Kijk voor meer informatie over welke planten en bloemen het beste bloeien in de verschillende weersomstandigheden op: https://bit.ly/3nuxVoT of https://bit.ly/3MftXuG.

De wijkkrant wordt vanaf 21 april verspreid in de wijk. Samen staan we sterk(er). #OnsBloemhof

Lees de wijkkrant ook digitaal via deze link: https://likejewijk.nl/feijenoord/wijkkrant-bloemhof-editie-schoon-2023/

 

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Gerelateerde berichten