21 juli 15:14

Aanleveren

Search
Close this search box.
chainsaw-4815949_1280

Start kappen populieren Rijswijkse Waterweg

Vorig jaar werd er aangekondigd dat er populieren gekapt gingen worden op de Rijswijkse Waterweg. Deze bomen zijn onveilig en worden vervangen door nieuwe bomen. De geplande werkzaamheden konden toen niet doorgaan vanwege een bezwaar tegen de kapvergunning. Nu kunnen de werkzaamheden wel doorgaan. Hoe dat gaat gebeuren leest u hieronder.


Wat gaan we doen?
De bomen langs de Rijswijkse Waterweg aan de kant van de Henricuskade worden vervangen. De kapwerkzaamheden starten op 16 oktober 2023 (herfstvakantie) en duren t/m 10 november 2023. Als het weer erg slecht is lopen de werkzaamheden mogelijk iets uit.


Wat betekent dit voor u?
Van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 15:00 wordt de rijbaan richting Nootdorp afgesloten. Vanuit de Rijswijkse Poort richting de Bras/ Nootdorp moeten automobilisten omrijden over de Singel/ Ypenburgse Boslaan. De rijbaan in de richting van Delft is wel open. Het verkeer wordt hier begeleid door verkeersregelaars. Op het moment dat er een boom wordt gekapt, wordt het verkeer tijdelijk tegengehouden. Houd dus rekening met wachttijden. De meeste kruisingen van de Rijswijkse Waterweg met de toegangen tot de verschillende buurten en bedrijven zijn gewoon open.


Het fietspad langs de Rijswijkse Waterweg blijft open. Voor voetgangers blijven enkele oversteekplaatsen van de Rijswijkse Waterweg richting Henricuskade ook tijdens de werkzaamheden onder begeleiding bereikbaar.

Tijdens de afsluiting (van 9:00 tot 15:00) wordt de route van buslijn 60 richting Pijnacker-Nootdorp gewijzigd. De buslijn in deze richting wordt omgeleid over de Brasserskade en Molenweg.


Er komen in deze periode 3 tijdelijke bushaltes langs de Brasserskade:

  1. Ter hoogte van de Kleveringweg
  2. Ter hoogte van het terrein van voetbalclub ‘De Hollandse Leeuw’
  3. Ter hoogte van Cypergras/ Dophei.

Meer informatie over stremmingen en omleidingen van de buslijn zijn te vinden op https://www.ebs-ov.nl/haaglanden/reizen/stremmingen-en-omleidingen


De werkzaamheden kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Ook vragen we u om rekening te houden met de afzettingen vanwege uw veiligheid.


Waarom zijn de populieren onveilig?
De bomen langs de Rijswijkse Waterweg zijn populieren. Deze bomen staan bekend om hun snelle groei. De boom groeit veel sneller dan bijvoorbeeld een eik of een iep. Daarnaast is het hout van de populier heel zacht. Daarom wordt de populier slap en kwetsbaar als ze ouder wordt. Oudere populieren zien er aan de buitenkant vaak gezond uit, maar aan de binnenkant wordt de boom dus slapper. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af, zelfs op een bijna windstille dag. Dit heeft al een paar keer tot ernstige ongelukken geleid. Daarom moet de gemeente deze onveilige bomen op veel plekken in Den Haag vervangen. Kijk voor meer informatie op de website www.denhaag.nl/populieren.


Er worden weer nieuwe bomen geplant Den Haag wil de stad graag groen houden. Daarom worden er ook weer nieuwe bomen geplant in plaats van de populieren. Namelijk 1 soort esdoorn, 2 soorten iepen, 3 soorten van elzen. De nieuwe bomen worden deze winter (2023/24) geplant.


Heeft u vragen over de werkzaamheden? Voor vragen tijdens de werkzaamheden kunt u terecht bij de uitvoerder. Volgt u hierbij altijd de veiligheidsinstructies op. U kunt ook contact opnemen met de gemeente door te bellen naar 14070 of per e-mail: groenbeleid@denhaag.nl.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

‘Smoelenboek’ de Bras

Wijkz, in samenwerking met de gemeente Den Haag en bewonersorganisatie BurenvanDeBras, is bezig met een ‘smoelenboek’ voor de Bras. We

Nieuwsbrief 251 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de