12 juli 17:25

Aanleveren

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Derde Plek (3)

Ruimte voor Kunst en Cultuur in Leidschenveen-Ypenburg met Stichting Derde Plek

Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg heeft op de tekentafel geen eigen ontmoetingsplaats voor kunst
en cultuur meegekregen. Daarom zijn actieve bewoners zelf aan de slag gegaan om zo’n plek te realiseren. Na jaren van idee- en planvorming, overleg met gemeente en andere betrokkenen, is het zover: Stichting Derde Plek is in het leven geroepen.

Derde Plek
Derde Plek staat voor een plek naast je thuis (eerste plek) en werk/school (tweede plek) waar je anderen ontmoet en je je met anderen verbonden voelt. Denk bijvoorbeeld aan een clubhuis, muziek- of sportvereniging. Om die reden hebben de oprichters de naam van de stichting simpelweg Derde Plek genoemd, want het zijn van derde plek is precies wat ze nastreven. Verbinding door kunstzinnige en culturele expressie staat daarbij centraal. In het jongste stadsdeel van Den Haag komen meer culturele ontmoetingen. Het liefst op een vaste – bij voorkeur centrale – plek. Die vaste locatie is er nog niet, en tot het zover is, zal de Derde Plek de vleugels uitslaan op locaties die op dat moment beschikbaar zijn.

Feestelijke start
Voor de komende maanden heeft de Derde Plek onderdak gevonden aan het Böttgerwater in het gebouw van de voormalige obs De Startbaan. Daar vond op 7 februari een feestelijke introductie van Stichting Derde Plek plaats. De vele belangstellenden werden verwelkomd met lekkernijen en kleurrijke mocktails. Mooi om een toost uit te brengen op de nieuwe stichting. Voorzitter Amit Akbar nam de aanwezigen mee in een presentatie over de stichting en haar wensen. Ook stelde hij zijn bestuur voor: Cor Petiet (penningmeester), Patty Nolet (secretaris), Anne-Tjerk Mante (algemeen bestuurslid). Na de presentatie, vraag en antwoord en een levendige discussie, was er ruimte voor de aanwezigen om ideeën en wensen op te schrijven. Als er één ding duidelijk werd, is dat wel dat er echt behoefte is aan een culturele ontmoetingsruimte, voor deze Derde Plek. Ideeën zijn er genoeg.

Eerste optredens
Een stichting die over kunst en cultuur gaat, kan natuurlijk niet zonder optredens. Anne-Tjerk trapte af met enkele liedjes. Hij bezong de stad met zijn lied ‘Dit is mijn Den Haag’. Vervolgens traden Hermine van Helden & rapper Big OC op. Ze vertelden een verhaal over de spin Anansi. Een verhaal dat uitmondde in een lied.

Samenwerking
De nieuwe stichting zoekt de samenwerking met andere partners zoals Cultuuranker, Bibliotheken, buurthuizen, scholen etc. door het hele stadsdeel en zal zich daar de komende periode op richten. Ondertussen werken we mee met de voorbereiding van het Feest in de Vinex en willen we kleine concrete culturele projecten van bewoners mee helpen realiseren.


Meer weten, ideeën of vragen? Mail naar derdeplek@gmail.com

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten