22 mei 08:09

Aanleveren

Zoek
Sluit dit zoekvak.
herdening bottgerwater

Herdenking woensdag 10 mei Ypenburg, Böttgerwater

Herdenking woensdag 10 mei Ypenburg, Böttgerwater
Tijd:10.00 tot 12.00 uur

In de Haagse wijk Ypenburg, op de plek van het voormalige vliegveld, staat een monument ter nagedachtenis van alle Grenadiers en Jagers die zijn omgekomen bij de Slag om de Residentie (1940). Het Garderegiment Grenadiers en Jagers kent verschillende monumenten die de gesneuvelden herdenken.

Het monument bestaat uit 2 bronzen soldaten op een natuurstenen sokkel en is geschonken door de burgers van Den Haag. Voordat het monument in 2010 in Ypenburg werd onthuld, heeft het op 2 andere plaatsen gestaan. Het monument stond oorspronkelijk aan de Hofweg in Den Haag. Daar werd het in 1951 door generaal b.d. H.G. Winkelman onthuld. Hij was tijdens de meidagen van 1940 opperbevelhebber van land- en zeemacht. In 1964 verhuisde het monument naar de Johan de Wittlaan in Den Haag en tenslotte in 2010 naar Ypenburg. De keuze voor Ypenburg is logisch aangezien er op die plek tijdens de meidagen van 1940 hard tegen de Duitsers is gevochten.

Foto: Paul Lunenburg, Collectie Haags Gemeentearchief. Herdenking bij het monument voor gesneuvelde Grenadiers en Jagers te Ypenburg op 10 mei 2010.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief 243 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de

Scouting springlevend

Wie afgelopen zaterdag in de Sytwende park was heeft ze vast wel opgemerkt. Die ochtend was er een