16 juli 08:43

Aanleveren

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
gemeente_denhaag

Haagse sportverenigingen vitaal uit lockdown gekomen

41 procent van de Haagse sportverenigingen is vitaal. Landelijk ligt dit percentage op twintig procent. Haagse verenigingen zagen meer nieuwe aanmeldingen binnenkomen, dan dat er leden weggingen. Het percentage Haagse verenigingen dat kwetsbaar is komt overeen met het landelijk gemiddelde (27 procent tegenover 29 procent). De gemeente Den Haag heeft onderzoek laten doen naar de vitaliteit van sportverengingen omdat deze cruciaal zijn; ze zijn het cement van de samenleving en brengen mensen met elkaar in beweging. Tijdens de Coronapandemie heeft de gemeente er dan ook alles aan gedaan om sportverenigingen goed door de crisis te loodsen.

Sportwethouder Hilbert Bredemeijer is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. “Ik heb me grote zorgen gemaakt over de sport tijdens de pandemie. Gelukkig hebben we er voor de verenigingen kunnen zijn, bijvoorbeeld door een fors aantal maanden huur kwijt te schelden. Dat onze Haagse verenigingen er relatief goed voor staan en leden aan zich weten te binden is iets om trots op te zijn. Toch blijven er zeker punten van zorg. Zo moeten we flink aan de bak om voldoende vrijwilligers warm te blijven maken voor een rol binnen een vereniging.”

Het onderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut. Het geeft de gemeente een beeld waarmee het sportbeleid kan worden versterkt en voor verenigingen geeft het inzicht in kansen om hun vitaliteit te verbeteren. Naast de vitaliteit is de maatschappelijke oriëntatie onder Haagse verenigingen onderzocht. Ook deze is sterker dan het landelijk gemiddelde (49 procent tegenover 30 procent). Haagse clubs doen het goed wat betreft ledenwerving en -behoud met een score ‘voldoende/goed’ van 85 procent ten opzichte van 71 procent landelijk.

Dat zoveel verenigingen (79 procent) problemen ervaart met het vinden van genoeg vrijwilligers ziet de gemeente als een groot probleem. “Nog meer reden om verenigingen hier bij te blijven ondersteunen”, aldus Bredemeijer. Dat geldt ook voor de zorgen over verenigingsaccommodaties. Het percentage verenigingen dat hier goed of voldoende op scoort ligt onder het landelijk gemiddelde. “We gaan daarom de komende jaren meer investeren in sportaccommodaties dan we tot nu toe deden.”

Het gehele onderzoek en alle uitkomsten zijn hier te vinden: https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige%20bestuurlijke%20stukken/847470 

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten