25 juni 05:12

Aanleveren

Zoek
Sluit dit zoekvak.
BW-verzakking1

Gemeente pakt verzakkingen Bosweide aan

De gemeente is onlangs begonnen met het herleggen van verzakte opritten in Bosweide. Eind augustus trokken de eerste bewoners bij de gemeente aan de bel vanwege de vrij plotselinge en soms diepe verzakkingen, die er op sommige opritten toe leidde, dat auto’s niet meer veilig hun eigen oprit konden verlaten. Er is minstens 1 geval gemeld, waar een auto schade opliep door de verzakking.

In eerste instantie meldde de gemeente geen budget te hebben om iets te ondernemen, maar nu is het de gemeente toch gelukt om geld voor reparaties vrij te maken. In totaal 42 opritten aan de Wingerd en de Boswinde worden hersteld. De secretaris van de bewonersvereniging ging samen met een journaliste van de Telegraaf naar de Wingerd om de werkzaamheden te bekijken. Daarbij werd met bewoners en de werkers gesproken.

Er zijn redelijk wat struikelpartijen als gevolg van de verzakkingen gemeld. De plotselinge verzakkingen in Bosweide waren volgens de werkers het gevolg van de reactie van de bomen op de droogte van afgelopen zomer. De wortels van de bomen zuigen water uit de bodem op.

Als de bodem voldoende water bevat, is dit geen probleem, maar bij droogte leidt dit opzuigen door de boomwortels tot zeer plaatselijke verzakkingen, rondom de bomen. Het zijn overigens niet alleen de opritten die schade hebben opgelopen, ook de wandelpaden zijn op heel veel plekken gescheurd en verzakt.

De gemeente heeft aangegeven eerst de opritten aan te pakken en later de wandelpaden te repareren. De werkers vertelden verder, dat hun bedrijf in heel Den Haag voor de gemeente aan het werk is, maar dat in Scheveningen en Ypenburg de verzakkingen het talrijkst zijn. De verzakkingen in Bosweide zouden volgens hen ook deels het gevolg zijn van de natuurlijke inklinking van de veengrond, waarop de meeste huizen in Bosweide staan. Sommige huizen in Bosweide staan op zandgrond, die het overblijfsel zijn van de stranden van de kust, die 2000 jaar geleden ter hoogte van Ypenburg lag. Naar verwachting zouden op deze plekken er minder verzakkingen moeten zijn.

Het artikel van de journaliste van de Telegraaf is bijgevoegd.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten