23 april 10:40

Aanleveren

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Gemeente Den Haag. 
Drone detectie. Wethouder Saskia Bruines. (Den Haag 25-09–23 )   Foto: Frank Jansen

Gemeente Den Haag en politie starten proef dronedetectie

De gemeente Den Haag gaat samen met de politie een jaar lang een proef doen met dronedetectie in het luchtruim boven Den Haag. Doel is om beter in beeld te krijgen hoe vaak er nu gevlogen wordt en waar. 

De proef met radiosensoren vindt op 3 locaties plaats in Den Haag. Het dronedetectiesysteem ontvangt de radiosignalen waarmee een drone wordt aangestuurd. Op die manier wordt duidelijk waar een drone vliegt. De identiteit van de dronebestuurder is hierbij niet zichtbaar. De proef duurt tot en met september 2024. 

Nieuwe uitdagingen
De proef is een eerste stap. Op basis van de data wordt onderzocht of dronevliegen in de toekomst wellicht – met oog voor veiligheid en privacy – op bepaalde plekken beter mogelijk te maken. “Drones zijn niet meer weg te denken. De techniek ontwikkelt zich snel en steeds meer mensen schaffen een drone aan”, zegt Saskia Bruines, wethouder van de gemeente Den Haag. “Maar deze toename van het aantal drones zorgt wel voor nieuwe uitdagingen in de lucht. Denk aan privacybescherming van de mensen die in beeld komen, maar ook de veiligheid in het luchtruim. De gemeente gaat samen met de politie in beeld brengen hoeveel drones er in het luchtruim rondgaan. Daarbij wordt alleen informatie verzameld over het type drone, de hoogte en plek waar gevlogen wordt. Vervolgens kan in beeld worden gebracht hoe er op een veilige manier mee kan worden omgegaan.”  

Regels
“Helaas is niet iedere dronebezitter bekend met de regels”, aldus Chiu Man, hoofd Operatiën van de politie van de Eenheid Den Haag. “Boven het overgrote deel van Den Haag geldt namelijk een no-flyzone. Dit betekent dat je daar niet met een drone mag vliegen. Denk aan natuurgebieden, de nabijheid van ministeries en ambassades en de aanvliegroute van Rotterdam The Hague Airport. Het overgrote deel van de vliegers heeft onschuldige plannen, maar als politie moeten we ook alert zijn op gevaarlijke kanten aan deze ontwikkeling. Dat is onze taak.” 

SHIELD 
De gemeente Den Haag en de politie werken samen aan innovaties die bijdragen aan de veiligheid in de stad. In SHIELD worden de krachten van beide organisaties gebundeld om innovaties beter en sneller op te schalen. SHIELD is in 2023 geopend en is gevestigd op de campus van Security Delta in Den Haag.

Lees hier meer.

Bijschrift foto: 

Chiu Man, hoofd Operatien van de politie Eenheid Den Haag
Saskia Bruines, wethouder Gemeente Den Haag
Fotograaf: Frank Jansen

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief 238 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de