16 april 03:50

Aanleveren

Zoek
Sluit dit zoekvak.
LJW_ALG_OrdevandeDag

Bij klimaatlied ‘Orde van de dag’ is stilzitten geen optie

Liedjesschrijver/zanger Anne-Tjerk Mante komt op 15 november, precies één week voor de Tweede Kamerverkiezingen, met een opmerkelijk lied: Orde Van De Dag.

Mante legt uit: “Het is een lied met contrasten. De muziek is feestelijk, op de rand van carnavalesk, terwijl de boodschap in de tekst alarmerend is. Als we op dezelfde manier als nu doorgaan met roofbouw plegen op de aarde, haar grondstoffen, flora en fauna, ‘dan gaan we met z’n allen naar de maan’. Dat is een terugkerende zin in het lied. Een aanstekelijk lied waarbij je, zowel naar vorm als naar inhoud, niet stil kan blijven zitten.”

De titel ‘Orde Van De Dag’ verwijst naar twee zaken. De eerste is dat in de politiek moties altijd afsluiten met ‘en gaat over tot de orde van de dag’. De tweede is dat wij mensen gewoontedieren zijn en ons het liefst aan ongemak onttrekken; het liefst gaan we over tot de ‘orde van de dag’. Elk couplet in het lied sluit af met de regel ‘we gaan weer over tot de orde van de dag’.

Volgens Mante is ‘Orde Van De Dag’ een positief kritisch lied. Zonder te vingerwijzen of te veroordelen zegt het waar we staan en waar het op staat. Dat wij als nu nog de keuze hebben om planeet aarde leefbaar te houden. Dat vraagt ons wel om uit de comfortzone te komen, en ons los te koppelen van een economisch systeem dat maar één weg kent: altijd moeten groeien.


De kosten daarvan zijn inmiddels zichtbaar en voelbaar. Wat als we planeet aarde en duurzame leefbaarheid voor àl haar bewoners als uitgangspunt nemen. Behoud van natuur, biodiversiteit en schone lucht. Herstel van onze verbondenheid met die natuur. We kunnen nú kiezen voor onze levende planeet. Dat is de boodschap van het lied. Nog een week tot de verkiezingen.


Anne-Tjerk Mante is liedjesschrijver, theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij bracht eerder een aantal singles uit en met begeleidingsband VierMatenVooraf het album ‘Liedjes van Eigen Boezem’. In 2021 was hij finalist van het Haags Songfestival met het lied ‘Dit is mijn Den Haag’. Deze liedjes zijn te vinden op Spotify en andere streamingsdiensten. Met ‘Orde Van De Dag’ brengt hij op ludieke én alarmerende wijze de boodschap dat het hoog tijd is om te staan voor Moeder Aarde en alles wat daarop leeft.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten