bomenkap-ypenburg

Afsluiting Rijswijkse Waterweg door bomenkap

Aan de Rijswijkse Waterweg staan populieren die niet veilig zijn. De bomen worden gekapt en vervangen. In deze bewonersbrief krijgt u hierover meer informatie.

UPDATE 09-03-2025 Inmiddels zijn de bomen allemaal gekapt en is de aanplant van nieuwe bomen bijna voltooid

De populieren worden vervangen van 24 februari tot en met 28 februari 2025
Het gaat hierbij om de bomenrij aan de Rijswijkse Waterweg aan de kant van de Waterwijk. In de week van 3 tot en met 7 maart 2025 worden er nieuwe bomen geplant. De werkzaamheden vinden plaats tussen 8.00 uur en 17.00 uur.

Er zijn verschillende wegafsluitingen om de bomen te kunnen kappen

In de periode van 24 februari tot en met 28 februari is de rijbaan richting de snelweg A13 naar Delft tussen 8.00 uur en 17.00 uur afgesloten. U kunt omrijden via de Brasserskade. De rijbaan is weer open tussen 17.00 uur en 8.00 uur.

Het fietspad is de hele week dicht. Voor voetgangers blijven enkele oversteken op de Rijswijkse Waterweg onder begeleiding bereikbaar. Fietsers kunnen omrijden via het fietspad langs de Brasserskade.

Tijdens de afsluiting rijdt buslijn 60 richting Delft een andere route

De buslijn in deze richting wordt omgeleid over de Brasserskade en Molenweg. Hierdoor komen naast de bushaltes van Essendijk en Böttgerwater, ook de bushalten Defensie, Waterweegbree, Waterviolier, Kievitsbloem en Dominee C. Spoorlaan in deze rijrichting tijdelijk te vervallen. Er komen in deze periode 3 tijdelijke bushaltes langs de Brasserskade:

  1. Ter hoogte van de Kleveringweg
  2. Ter hoogte van het terrein van voetbalclub ‘De Hollandse Leeuw’ (DHL)
  3. Ter hoogte van Cypergras/ Dophei

Meer informatie over stremmingen en omleidingen van de buslijn zijn te vinden op https://www.ebs-ov.nl/haaglanden/reizen/stremmingen-en-omleidingen

Waarom zijn de populieren onveilig?

De bomen langs de Rijswijkse Waterweg zijn populieren. Deze bomen staan bekend om hun snelle groei. De boom groeit veel sneller dan bijvoorbeeld een eik of een iep. Daarnaast is het hout van de populier heel zacht. Daarom wordt de populier slap en kwetsbaar als ze ouder wordt. Oudere populieren zien er aan de buitenkant vaak gezond uit, maar aan de binnenkant wordt de boom dus slapper. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af, zelfs op een bijna windstille dag. Dit heeft al een paar keer tot ernstige ongelukken geleid. Daarom moet de gemeente deze onveilige bomen op veel plekken in Den Haag vervangen.

Kijk voor meer informatie hierover en voor een overzicht van de populieren op kaart op de website www.denhaag.nl/populieren.

Nieuwe bomen
Den Haag is trots op het groene karakter van de stad, daarom worden er ook weer nieuwe bomen geplant in plaats van de populieren. Namelijk esdoorns, iepen, elzen, haagbeuk en eiken. Deze soorten zijn waardevol voor onze inheemse dieren.

Hergebruik hout

Een deel van het hout dat vrijkomt bij de kap van de populieren wordt beschikbaar gesteld voor initiatieven van omwonenden en instanties. Heeft u creatieve ideeën voor duurzaam gebruik van het hout? Stuur een e-mail naar groenbeleid@denhaag.nl om te overleggen over de mogelijkheden.

Heeft u vragen over de werkzaamheden?

Voor vragen tijdens de werkzaamheden kunt u terecht bij de uitvoerder van de werkzaamheden. Volgt u hierbij altijd de veiligheidsinstructies op. U kunt contact opnemen met de gemeente via de klantenservice door te bellen naar 14070 of per e-mail: groenbeleid@denhaag.nl.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief 285 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de