4 mei 12:41

Aanleveren

Zoek
Sluit dit zoekvak.
eneco_centrale

Stadswarmte

De stadswarmte in Ypenburg is afkomstig van een gasgestookte centrale. Op grond van de warmtewet is de warmteprijs gekoppeld aan de gasprijs. Eneco bepaalt haar tarieven hierop. De verhoging mag echter maximaal 67% zijn ten opzichte van de vorige prijs (per GJ). Een grotere verhoging is niet mogelijk, daarnaast heeft het verbruik op een specifiek adres (aantal GJ) ook invloed.

De stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg probeert wel Eneco te bewegen meer transparant te zijn over haar kosten van stadsverwarming. 

De stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg heeft een convenant met Eneco en de gemeentes Den Haag en Pijnacker-Nootdorp gesloten, waarin het streven is opgenomen om in 2025 CO2 neutraal te zijn. Eén van de opties die wordt onderzocht is een geothermische bron in Ypenburg. Deze bron zou dan het warme water voor het net van Ypenburg moeten leveren. Dit zou dan betekenen, dat de gascentrales van Ypenburg gesloten kunnen worden. 

Daarnaast is de overheid bezig met het vernieuwen van de warmtewet. Het plan is om daarin de koppeling met de gasprijs los te laten en te baseren op de daadwerkelijke kosten. Dat betekent echter niet automatisch, dat de prijs van de stadswarmte zal dalen, dat is nog maar zeer de vraag omdat (duurzaamheids) subsidies een grote rol spelen. Wel zal in ieder geval de warmte dan voor het eerst echt duurzaam zijn. Het enige alternatief voor Eneco is de aanschaf van een warmtepomp. Dan zou je je van het warmtenet af kunnen laten sluiten en hoef je geen vastrecht meer te betalen. Een andere optie om mogelijk de energiekosten te drukken is het inhuren van een energiecoach. De stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg stelt deze gratis ter beschikking.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief 240 Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Natuurlijk Delfland brengt periodiek een nieuwsbrief uit. Lees hier het actuele nummer van de