27 mei 11:17

Aanleveren

IMG_8708

Toekomstplan in de maak: de kop is eraf!

Wat is toch dat geroezemoes…? Het zijn het harde denkwerk en de vele gesprekken die over tafel vliegen om Lombardijen beter te maken! Er wordt namelijk keihard gewerkt aan het toekomstplan voor Lombardijen. Vier groepen zetten zich hiervoor in en hebben net de eerste gespreksronde achter de rug. Wat kwam daaruit en wat gaan de groepen verder doen?

Er doen ruim 40 mensen mee, verdeeld over een groep met jongeren, een groep met ondernemers & organisaties, een groep met gelote & gemixte mensen en een groep professionals. Tussen november en januari komen ze drie keer bij elkaar voor de wijkgesprekken. Eerst eten alle deelnemers gezellig samen een hapje. Daarna is het tijd om te brainstormen en te praten over Lombardijen. Het eerste gesprek ging over: wat is typisch Lombardijen, waar is iedereen trots op en wat zijn de gebieden waar iets moet veranderen?

Gebeurt echt iets mee
Sommige mensen denken dat er al een toekomstplan ligt en dat de bewonersgroepen daar alleen nog maar iets van kunnen vinden. Maar dat is niet zo! De groep met professionals én de bewonersgroepen nemen dezelfde stappen. Ze denken en praten dus mee en komen met ideeën. En het blijft zeker niet bij alleen praten: met wethouder Tim Versnel is afgesproken dat de gemeenteraad de uitkomst bespreekt en daar een beslissing over neemt. Zodat er ook écht iets gebeurt met de inhoud van het plan.

Ontzettend veel gezegd
In de eerste ronde is ontzettend veel gezegd! Wat valt op bij de bewonersgroepen? Aan de ene kant heeft Lombardijen iets eigens, maar dat mag wel wat meer uitgesproken of duidelijker worden. Met iets dat goed past bij de wijk. De bewoners vinden het Spinozapark, het station en het vele groen bijzonder en leuk. Net zoals de initiatieven van bewoners én dat het niet zo druk is zoals in de stad. Maar aan de andere kant: het Spinozapark is niet echt een plek waar je lekker gaat zitten. Er zijn te weinig plekken voor een kop koffie of een drankje. Of zoals een van de bewoners vertelt: ‘Als ik eropuit wil, ga ik naar Barendrecht of het centrum. In Lombardijen slaap ik alleen maar.’

Veel overeenkomsten
De groep professionals bestaat uit mensen van de gemeente, Havensteder en gebiedsontwikkelaar Synchroon. Ook zij spraken over Lombardijen en legden dat voor aan de bewonersgroepen. Er waren veel overeenkomsten in de gesprekken van de verschillende groepen. Wat wel extra werd genoemd door de bewoners is dat de straatverlichting onvoldoende is, het vuil op straat en de kwaliteit van straten en stoepen. De onderwerpen die bewoners het allerbelangrijkst vinden zijn: het groen behouden en diverser maken. Verder meer gezelligheid en veiligheid op straat, meer horeca en meer sport, cultuur en organisaties die zich daarmee bezighouden.

Hoe gaat het nu verder?
Alle opmerkingen die door de bewoners zijn gemaakt, gaan nu naar de groep professionals. Die bedenken daar ideeën bij. Maar de bewonersgroepen zitten niet stil, die bedenken ook ideeën. En ook de groep Huurdersplatform Lombardijen gaat aan de slag. De tweede ronde is begin december.

In de pijplijn
Een idee waar de gemeente al over nadenkt is: het gebruiken en opnieuw inrichten van het gebied bij het station. De buitenruimte moet hier veiliger en fijner. Verder zijn nieuwe huizen hard nodig en dicht bij het station en het ov is natuurlijk handig! Een mix van bedrijfs- en kantoorruimte zorgt ook nog eens voor extra werkgelegenheid. En dat is natuurlijk weer goed voor Lombardijen.

Het toekomstplan is dus nog volop in de maak! Maar ook nu al wordt er flink geïnvesteerd in de wijk, hier lees je komende maanden meer over.

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten