27 mei 01:27

Aanleveren

26198293_1725438580836293_6041665720316693106_o

Laffe babbeltruc…

Wat een held ben je om een 91 jarige Rotterdammer te beroven via een babbeltruc… 

Lees dit bericht en deel het met je oudere buren, ouders en help elkaar goed te informeren over het herkennen van een babbeltruc en hoe je het beste kan handelen, dank!

🤷🏼 Wat is een babbeltruc
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Boeven doen zich soms ook voor als meteropnemer, reparateur, werknemer van de bank of kleinzoon van de buren. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ze vragen soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnen glipt. Kortom, lees de tips en bekijk de video’s en maak de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc klein!

👉🏾 Doe niet zomaar de deur open voor mensen die je niet kent. Vraag altijd wie er voor de deur staat. Ken je de persoon niet en vertrouw je het niet? Bel dan 112. Je hoeft niet open te doen. Let vooral op als er ’s avonds wordt aangebeld.

👉🏾 Komt iemand namens een bedrijf, instelling of de gemeente? Vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel naar het bedrijf en vraag of er huisbezoeken worden gedaan. Zoek altijd zelf het telefoonnummer op. Wil je iets pakken, bijvoorbeeld je telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur.

👉🏾 Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112. Laat vreemden geen gebruik maken van je toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.

👉🏾 Zorg dat je de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder (een stevigere variant van de deurketting). Of installeer een deurspion of camera. Zo kun je zien wie er voor de deur staat zonder je deur open te doen.

👉🏾 Deel je een algemene deur met andere buren? Open deze dan alleen voor je eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.

Lees meer tips over hoe een babbeltruc te voorkomen en hoe boeven buiten te houden via: https://likejewijk.nl/ijsselmonde/in-het-nieuws/houd-boeven-buiten-ook-in-de-winter/

#Babbeltruc #DDO

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten