16 juli 07:22

Aanleveren

Afvalophalers-en-reinigers-staken-in-Rotterdam-hoofdafbeelding-LikeJeWijk-MRVjc

Afvalophalers- en reinigers staken in Rotterdam

Vanaf woensdag 15 februari leggen honderden stadsreinigers en vuilnisophalers in Rotterdam hun werk neer. Ze staken 6 dagen lang, tot en met maandag 20 februari. Dit doen ze voor een beter collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Een cao is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Denk hierbij aan loon, werktijden, of pensioen. De stakers eisen van de gemeente onder meer een loonsverhoging van 12 procent.

Gevolgen
Dagelijks zorgen honderden medewerkers van de reinigingsdienst in de gemeente Rotterdam voor bijvoorbeeld het schoonvegen van straten en pleinen, het ophalen van vuilnis en het leeghalen van prullenbakken. Door de staking worden huiscontainers, wijkcontainers en afvalbakken op straat en in parken niet geleegd. Ook grofvuil wordt niet opgehaald en zwerfafval blijft liggen. Daarnaast worden meldingen over afval op straat via MeldR worden tot en met 20 februari niet behandeld. Lees meer gevolgen via: https://bit.ly/3I04RfD.

Tips
De staking is even balen, maar we hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om het weggooien van afval te verminderen. Op deze manier heb jij zo min mogelijk last van de staking:

  • Maak je afval zo klein mogelijk als je het weggooit, zo past er meer in een container.
  • Zorg voor een herbruikbare waterfles, zo hoef je niet telkens een nieuw fles weg te gooien.
  • Neem een herbruikbare tas mee als je boodschappen gaat doen.
  • Koop zoveel mogelijk producten zonder (plastic)verpakking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologische groente of een blok zeep in plaats van een fles.
  • Doe mee met de Zwerfie Afvalchallenge! Mensen die meedoen met de Afvalchallenge maken tijdens de stakingsdagen geen gebruik van de afvalcontainers. Lees er meer over en schrijf je in voor de nieuwsbrief om tips te krijgen over het reduceren van afval via: https://bit.ly/3jTFVyt.

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten