17 juni 05:42

Aanleveren

ruud 6

Volkstuinders op eiland Van Brienenoord vieren 80 jarig bestaan

De volkstuinvereniging Van Brienenoord vierde op zaterdag 16 september haar 80 jarig bestaan! Dat vierden zij met een open dag voor geïnteresseerden.

In al die jaren van het bestaan van het eiland waren er altijd wel plannen om iets met het eiland te doen. Al die plannen door de jaren heen redde het (gelukkig) nooit, mede doordat de volkstuinders ooit nog weleens hierdoor boos optrokken naar de Coolsingel om hun stem daar te laten horen. Nu na al die jaren, en na de aanleg van het eb- en vloed getijdegebied zo’n 2 jaar geleden, is dit stukje natuur op Rotterdam Zuid-Oost eindelijk erkend als meerwaarde voor Rotterdam. Als het dat al niet was? Vele stadsbewoners komen hier om even of hun dagelijkse beslommeringen te ontvluchten. Of gewoon om een wandeling over het eiland maken en langs de nieuwe Maas schepen bezichtigen die langs varen.

Binnenin tussen de looppaden van het Zuiddiepje en de nieuwe Maas ligt het volkstuinderscomplex en deze vierden hun 80 jarig bestaan, en er werd door onze reporter Ruud op de uitnodiging ingegaan om te komen kijken. Die gebeurtenissen die ten nadele van dit eiland zouden vallen zijn veelal nog wel terug te vinden op het internet tegenwoordig. Toch op één A4 werd hier nog even bij stilgestaan. Er waren plannen voor een zwembad, een erotisch centrum, woningbouw, en de bouw van een replica van VOC schip Batavia. Zelfs Diergaarde Blijdorp zou hier zijn deuren moeten gaan openen. Het bleef altijd dus bij mooie plannen!

Deze viering was dan ook een mooi moment voor de volkstuinders, op het gelijknamige eiland, om dit heugelijke feit op te luisteren met een open dag. Bezoekers waren welkom in de middag om ook eens de tuinen van al die enthousiaste volkstuinders te bezichtigen. Bij de ingang van het complex werden de bezoekers opgevangen door de aanwezige volkstuinders, zij kregen daar uitleg over een stukje geschiedenis van het Eiland van Brienenoord.

De ene tuin ligt er nog mooier bij dan een andere. Die volkstuinders zijn jaren bezig om dit te realiseren. Vaak ingericht met een klein terras, en daarnaast een overkapping aan het tuinhuis, waar dan ergens ook nog plaats is voor een kleine kas waar de planten of groenten in worden opgekweekt.

Foto’s van de opbouw van het gekochte perceel, hoe het was, en hoe het nu is. Er wordt hier veel werk verzet eer het tot een groen stulpje is opgetrokken waar men later veel plezier aan kan beleven. De Rotterdamse mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen’ is hier wel van toepassing mogen we wel zeggen! De vele planten trekken, ondanks dat de herfst nu zijn intrede gaat doen, de insecten nog steeds aan, waaronder de bijen en vlinders, die zoemen of fladderen om je heen, want bloeiende planten die zijn er nog in vele tuinen te zien en te bewonderen.

Later trekken de bezoekers op met boswachter van Rotterdam Alisa. Zij vertelt wat het werk van de boswachter nu inhoudt. Eigenlijk is zij niet alleen het aanspreekpunt en handhaver voor de bezoekers op het Eiland van Brienenoord, maar is zij ook de verbinder tussen beheerder van het eiland, in dit geval de gemeente Rotterdam, en de volkstuinders. ‘Samen moeten we het eiland onderhouden’ zegt zij. Over de natuur op het eiland raakt zij niet over uitgepraat, over de bever, de vele vissen die hier rond het eiland te zien zijn of de groep terugkerende Sternen. De grote opknapbeurt aan de Van Brienenoordbrug daar wordt ook nog even bij stilgestaan. Wat betekent dit voor het eiland en haar natuur? Kortom over het Eiland van Brienenoord raakt men nooit uitgepraat.

De vraag is of het volkstuincomplex haar 90 en 100 jarig bestaan gaat vieren? Nog 20 jaar te gaan tot de 100, en gezien het enthousiasme van al die volkstuinders daar lijkt daar geen twijfel over te bestaan. Het eiland wat ooit ten dienste stond voor de economie lijkt zijn rust nu eindelijk hebben gevonden!

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten