28 mei 15:53

Aanleveren

IMG_20221021_105846

Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde

Ooit begonnen als de passie van één man is het nu een stichting die met vrijwilligers de geschiedenis van het eiland IJsselmonde en haar bewoners in kaart brengt.

Het streekarchief Eiland IJsselmonde is een vrijwilligersorganisatie met een missie. Het (digitaal) vastleggen van alle vormen van informatie aangaande IJsselmonde op het gebied van personen, bedrijven, families en andere wetenswaardigheden en deze informatie te faciliteren voor de bewoners, onderwijsinstellingen en andere groeperingen binnen IJsselmonde.

Ken je de geschiedenis van schaatser Siem Heijden, geboren in IJsselmonde? In het streekarchief staan zijn schaatsen en de nodige informatie over Siem.

Heiden nam deel aan drie onderdelen op de Winterspelen van 1928. Op de 5000 meter zette hij zijn beste prestatie neer door als 11e te eindigen. Deze afstand was zijn favoriet, dit blijkt ook uit het wereldrecord dat hij vestigde in 1933. In Davos reed hij het drie jaar oude record van de Noor Ivar Ballangrud uit de boeken. Met 8.19,2 was hij ruim twee seconden sneller dan de Noor. Toen hij het wereldrecord achter zijn naam heeft gebracht, was hij lid van RV & AV Feyenoord.

Siem Heiden redde mogelijk een prins het leven. Tijdens de Spelen in Sankt Moritz vonden hij en Kos na een vrolijk samenzijn na de 5000 meter de in kennelijke staat verkerende en onderkoelde Prins Hendrik en redden hem van een mogelijke bevriezingsdood. Het verhaal kwam vanzelfsprekend alleen van Heiden zelf, want hij had het van de Prins-Gemaal niet mogen vertellen, aldus opnieuw zijn eigen verhaallijn.

Reporter Noessie ging langs bij Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde en deelde het bericht met ons!

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten