In het voorjaar is er gestart met een pilot in de Cannenburgstraat om een oplossing te bieden aan grofuil overlast. De proef zou oorspronkelijk in september eindigen maar na aanhoudende klachten en overlast heeft de gemeente in overleg met bewoners, wijkraad, ondernemers en wijkorganisaties in goed overleg besloten om de proef in juni al te stoppen.
Zoals bewoners in Beverwaard weten is het dumpen van grofvuil een kwestie die al langer speelt in de wijk. Om dit aan te pakken is de gemeente om de tafel gaan zitten met bewoners, Buurt Bestuurt en andere partners in de wijk om mogelijke oplossingen te bedenken. Hieruit is de proef grofvuil in Beverwaard voortgekomen.
In eerste instantie was het idee om het in beperkt gebied uit te proberen en om hier beperkt over te communiceren. Al snel bleek dat dit niet hanteerbaar was. Het nieuws verspreidde zich en het grofvuil stapelde zich in sneltreinvaart op. Helaas gebeurde dit niet volgens de gestelde regels. Men bood het afval niet op de juiste plek of op de juiste dagen aan. Daarnaast waren het niet alleen bewoners van de wijk die hun grofvuil aanleverden, ook ondernemers en mensen van buiten de wijk of zelfs van buiten Rotterdam kwam hun grofvuil aanbieden Beverwaard.
Het verkeerd aanbieden van het grofvuil heeft een grote impact gehad op de buurt. Bewoners hebben via verschillende kanalen klachten ingediend en meldingen gemaakt. Er zijn talloze foto’s gedeeld die de ernst van de situatie lieten zien. Het buurtpreventieteam, Buurt Bestuurt, de ondernemers, betrokken bewoners en de wijkraad hebben hierbij allemaal hun rol gepakt en de sentimenten uit de wijk gedeeld. Daarnaast was er veel verontwaardiging van de bewoners op sociale media over het onjuist aanbieden van afval door andere bewoners.
Tijdens de tussentijdse evaluatie van het projectteam is er met bewoners en partners in de wijk gezocht naar andere oplossingen om de proef alsnog te laten slagen. Het gaat er immers om dat er uiteindelijk minder grofvuil verkeerd wordt aangeboden in Beverwaard. Helaas, ondanks alle inspanningen daartoe verbeterde de situatie niet. Gezien de onhoudbaarheid van de situatie hebben de wijkraad, ondernemers, LikeJeWijk, Buurt Bestuurt en buurtpreventie een brandbrief gestuurd naar wethouder Karremans (o.a. Buitenruimte) en is de voorzitter van de wijkraad in gesprek gegaan met de wijkwethouder Buijt. Alles overzien heeft wethouder Karremans besloten de proef stop te zetten.
Samenwerken en leren
Het stoppen van de proef kan natuurlijk gezien worden als het mislukken van de proef. Echter, het heeft ook veel nuttige informatie opgeleverd. De doelstelling van het vinden van een betere manier om met grofvuil om te gaan in de wijk is niet gehaald. Maar daar zijn dit soort proeven dan ook voor, om dingen uit te proberen. Soms lukt het wel, soms niet. Wat wel een winst is, is dat de gedachte van Wijk Aan Zet nageleefd is. Verschillende partijen in de wijk hebben nauw samengewerkt, hebben hun ervaringen gedeeld en hebben correct aan de bel getrokken toen het mis ging. We staan samen voor de taak van een leefbaarder Beverwaard. Als we deze samenwerking blijven voortzetten dan vinden we samen ongetwijfeld wat wel werkt en wat niet.
20 juni
Op 20 juni 2024 stopt de proef en wordt het laatste grofvuil opgehaald in het proefgebied. Grofvuil aanbieden voor de direct omwonenden na deze datum kan dan weer via de normale manier. Zoals de rest van de wijk. Afsluitend, direct omwonenden worden per brief nader geïnformeerd en er wordt er in de wijk op verschillende wijze communicatie opgestart om te zorgen dat de naweeën van deze proef beperkt blijven. Alle vlakken en tegels op de aanbied plekken worden verwijderd na 20 juni. Ook worden er borden geplaatst om duidelijk te informeren dat de grofvuil pilot gestopt is.
De laatste maanden hebben bewoners en wijkorganisaties zich laten horen op verschillende manieren en dat heeft zin gehad. Wij danken de gemeente Rotterdam voor het stoppen van de proef, het overleg en de duidelijke informatie over het verdere verloop.
Lees hier hoe je omgaat met grofvuil in Beverwaard: Grofvuil wegbrengen of laten ophalen | Rotterdam.nl