29 maart 06:32

Aanleveren

inbraakpreventietips

Alle inbraakpreventietips op een rijtje!

Wat kun je doen tegen een inbraak, overval of brand? We hebben alle tips en informatie per onderwerp op een rijtje gezet:

Doe ramen en deuren op slot
– Doe ramen en deuren dicht en op slot. Ook als je maar even weg bent.
-Zorg voor een goed slot op je deuren en ramen. Sloten met het SKG** of SKG*** keurmerk zijn het beste.
– Verstop je huissleutel nooit op een ‘geheime’ plaats buiten je huis. Inbrekers kennen deze plekken!
– Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos.

Vraag buren op te letten als je weg bent en doe dat ook voor hen
– Zie of hoor je iets verdachts bij buren die niet thuis zijn? Twijfel niet en bel direct 112.

Niet thuis? Lampje aan!
– Zorg in huis en rondom je huis voor goede verlichting. Zorg dat deze lichten branden als het donker is en je niet thuis bent.
– Met een tijdschakelaar kun je op afstand een lamp in je huis aanzetten. Zo kun je de lichten ’s avonds aan doen als je niet thuis bent. Hierdoor denken inbrekers dat er iemand thuis is.
– Voor lichten buiten kun je ook een bewegingssensor gebruiken. Deze sensor zorgt ervoor dat de lamp aangaat als er iemand langs loopt.

Plaats waardevolle spullen uit het zicht
Zorg dat geld, sieraden, iPads, smartphones of andere spullen die voor jou waardevol zijn niet te zien zijn als je door de ramen naar binnen kijkt.
Leg kostbare spullen in een kluis.

Bel 112 bij verdachte situaties
– Zie of hoor je iets verdachts? Twijfel niet en bel direct 112.

Overvallen
Een overal is een situatie waarin iemand met geweld of bedreiging probeert je spullen af te pakken. Dit kan bij je thuis gebeuren, op werk of op straat. Gelukkig komt het niet vaak voor. Hieronder lees je tips die jou kunnen helpen.

– Doe niet zomaar de deur open voor mensen die je niet kent. Vraag altijd wie er voor de deur staat. Ken je de persoon niet en vertrouw je het niet? Bel dan 112. Je hoeft niet open te doen. Let vooral op als er ’s avonds wordt aangebeld.
– Komt iemand namens een bedrijf, instelling of de gemeente? Vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel naar het bedrijf en vraag of er huisbezoeken worden gedaan. Zoek altijd zelf het telefoonnummer op.
– Wil je iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe de deur dicht. Neem nooit je portemonnee mee naar de deur.
– Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112. Laat vreemden geen gebruikmaken van de toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
– Zorg dat je de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder (een stevigere variant van de deurketting). Of installeer een deurspion of camera. Zo kun je zien wie er voor de deur staat zonder je deur open te doen.
– Deel je een algemene deur met andere buren? Open deze dan alleen voor eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.

Straatroven
Bij een straatroof probeert iemand je spullen op straat te stelen. Hier komt vaak geweld aan te pas. Het kan bijvoorbeeld gaan om een mobiele telefoon, portemonnee, sieraden of koptelefoon.

– Let goed op je spullen als je op straat loopt. Smartphones, dure tassen of AirPods zijn gewilde spullen. 
– Maak je smartphone, tablet of laptop ‘boefproof’.  Daarmee kun je het apparaat zo instellen dat het niet meer terug te zetten is naar de fabrieksinstellingen waardoor het niet doorverkocht kan worden. Kijk op Maakhetzeniettemakkelijk.nl. om je apparaat boefproof te maken.
– Registreer je IMEI nummer. IMEI is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Met dit identificatienummer is je telefoon traceerbaar en kan deze bij een straatroof opgespoord worden.

Brandveiligheid
Brand kan snel overslaan van een huis naar het huis er naast.  Vooral rijtjeshuizen en meergezinswoningen met een houten dak die gebouwd zijn vóór 1980 vatten snel vlam. Woon of bezit je zo’n huis dan is het belangrijk dat je iets doet om de brandveiligheid te verbeteren. Kijk op Rijksoverheid.nl.

Rotterdam #inbraakvrij is een samenwerkingsverband van de gemeente Rotterdam, de politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid én bewoners. Door samen te werken kunnen ze het aantal inbraken nóg verder terugdringen. Samen maken wij, Rotterdam #inbraakvrij!

Benieuwd wat je kunt doen om de kans op een inbraak te verkleinen? Bekijk de film op YouTube en deze links:
TipsPolitie.nl
Maakhetzeniettemakkelijk.nl
Politiekeurmerk.nl
DeNederlandseKluis.nl
Beveiligingwijzer.nl/inbraakpreventie-huurwoningen

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Categorieën

Gerelateerde berichten