27 mei 11:40

Aanleveren

WhatsApp Image 2023-12-15 at 07.58.46

Xenia Heemskerk met pensioen!

Wijknetwerker Xenia Heemskerk van Bloemhof is met welverdiend pensioen. Op 14 december zwaaiden we haar uit na de feestelijke opening van de wijkhub. Xenia werkte sinds 2004 voor de gemeente Rotterdam en werd bedankt voor al haar goede werk als wijknetwerker in Bloemhof. Collega en wijkmanager Harry Kraaijeveld gaf Xenia namens het gebiedsteam een heel mooi en blijvend cadeau. De centrale hal in de wijkhub aan de Lange Hilleweg 123 heet voortaan het ‘Xenia Heemskerk plein’. Like Je Wijk ging eerder met Xenia in gesprek over haar pensioen, Bloemhof en veel meer.

Hoelang heb je gewerkt bij de gemeente Rotterdam?
Sinds 2004 werk ik voor de gemeente Rotterdam. Tussendoor heb ik nog anderhalf jaar gewerkt voor de Gemeente Breda. Toen heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord mij terug gevraagd om een vrouwennetwerk centrum op te zetten naast de Blijvliet School. Na twee jaar projectleider te zijn geweest in het vrouwennetwerk centrum ben ik gevraagd om in Bloemhof als netwerker te gaan werken.

Hoe ben je wijknetwerker Bloemhof geworden, en wat deed je ervoor?
Ik heb een paar jaar gewerkt in de oude ULO school naast de Blijvliet School. Daar heb ik een netwerkcentrum opgezet voor vrouwen. We zijn met een kale school begonnen. Ik heb samen met een aantal vrouwen het meubilair uitgezocht bij piekfijn en ik heb helpen verhuizen en inrichten. Vrouwen met en zonder uitkering waren er welkom. Met elkaar hebben zij kennis opgedaan om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van vaardigheden om zo of naar werk of naar andere activiteiten door te stromen. Aan alle organisaties in de stad die subsidie ontvingen van de gemeente heb ik gevraagd om zich te bundelen om hun aanbod centraal aan te bieden in het centrum. Zo konden we een compleet aanbod leveren. Het was altijd leuk om te zien hoe mensen naar elkaar toe trekken om samen dingen voor elkaar te krijgen zoals : “ik kom je morgen halen, dan gaan we samen daar naartoe” samen stonden de vrouwen sterk. Nu nog kom ik vrouwen tegen die het over die inspirerende tijd hebben!

Wat is het leukst, waardevolst geweest in je werk in Bloemhof?
Mooi om te zien is hoe verschillende groepen van bewoners andere bewoners steunen,  hoe onderlinge verbanden ontstaan en wat voor energie daar uit voort komt. Mensen zouden nog veel meer de gelegenheid moeten krijgen om elkaar te ontmoeten. Taal is daarbij het belangrijkste middel. Voor een goed taalaanbod ben ik ook altijd blijven pleiten. Vaak hebben bewoners mij bedankt voor de inzet die we pleegden en waren zij blij met de georganiseerde activiteiten, vooral voor de kinderen. Door met elkaar in gesprek te gaan bouw je het vertrouwen op. Veel groepen in de wijk hebben elkaar gevonden en zetten zich in voor een toekomst samen.

Kan je een project benoemen waar je bijzondere herinneringen aan hebt?
Vele kleine projecten op buurtniveau roepen vele goede herinneringen op. Alle activiteiten bij elkaar hebben ervoor gezorgd dat heel veel mensen hebben meegedaan, zo heb ik heel veel mensen leren kennen. De vele kleine projecten zijn gaan samenwerken, leren van elkaar en trekken dan weer samen verder. Veel bewoners hebben daar deel van uitgemaakt en maken er nog deel van uit. Ik heb het altijd geweldig gevonden als bewoners elkaar een hand toereiken. Elke keer weer met nieuwe energie nodigde ik groepen bewoners uit om samen iets voor de wijk te doen, altijd weer waren bewoners bereid om mee te doen. Soms duurde het jaren voordat er iets gerealiseerd werd, maar uiteindelijk kwam het vaak in orde!

Hoe omschrijf je Bloemhof?
Bloemhof is een warme en kleurrijke wijk met veel vrijwilligers en veel mantelzorgers en vol initiatieven! Een wijk waar ruimte is voor nieuwe activiteiten en waar de vrijwilligers echte doorzetters zijn. In niet altijd even gunstige omstandigheden streven de bewoners allemaal naar een wijk die fijn is om te wonen en waar kinderen kunnen opgroeien zonder te veel zorgen.

Wat wens je Bloemhof voor de toekomst?
Veel bloemen in de vorm van projecten die de wijk fleuriger en mooier zullen maken. In Bloemhof zullen de komende jaren veel ontwikkelingen op gang gebracht worden. Ik hoop dat de bewoners hun stem zullen laten horen door mee te denken aan plannen en activiteiten die jong en oud ten goede komen. Zodat uiteindelijk iedereen een winnaar is!

Wat ga je doen als je met pensioen bent?
Ik begin eerst met het opknappen van mijn eigen huis! Daar heb ik de laatste jaren niet veel tijd voor gehad! Daarna hoop ik in mei een fietstocht te maken naar de Middellandse zee! Dat is een plek waar ik goede herinneringen aan heb uit mijn kinderjaren toen ik daar ging kamperen met mijn broer en ouders!

Wil je nog iets kwijt?
Ik wil iedereen bedanken die al die jaren met mij heeft meegedacht om in Bloemhof nieuwe zaadjes te planten om mensen in Bloemhof kansen te bieden om mee te doen.

Lees dit artikel ook in de wijkkrant van Bloemhof via https://tinyurl.com/y2eeh66h

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Gerelateerde berichten