Waarom de straatnamen? Boekweitstraat, Meekrapstraat en Koolzaadstraat…

In onze wijk verwijzen straatnamen zoals Boekweitstraat, Meekrapstraat, en Koolzaadstraat naar gewassen en landbouwproducten die belangrijk waren voordat Bloemhof gebouwd werd. Hier is een overzicht van de herkomst van deze specifieke straatnamen Boekweitstraat, Meekrapstraat en Koolzaadstraat

Boekweitstraat

De Boekweitstraat is vernoemd naar boekweit, een gewas dat lijkt op graan. Vroeger werd boekweit veel verbouwd in Nederland, vooral op arme grond waar gewone graansoorten niet goed groeiden. Mensen maakten van boekweit onder andere pannenkoeken en pap. Het was een belangrijk voedsel in de 17e en 18e eeuw.

Meekrapstraat

De Meekrapstraat verwijst naar de plant meekrap. Uit de wortels van deze plant werd rode verf gemaakt. Die verf was vroeger belangrijk voor de textielindustrie, om stoffen rood te verven. Vooral in de 18e en 19e eeuw werd meekrap veel verbouwd, maar toen er later kunstmatige verf werd uitgevonden, stopte de meekrapteelt.

Koolzaadstraat

De Koolzaadstraat is genoemd naar koolzaad, een plant die al eeuwen in Nederland wordt verbouwd. De zaden van koolzaad worden gebruikt om olie te maken. Vroeger werd deze olie gebruikt in olielampen en later ook in eten, zoals margarine. Tegenwoordig wordt koolzaadolie ook gebruikt om biobrandstof te maken.

Waarom deze straatnamen in Bloemhof?

De wijk Bloemhof werd rond 1900 gebouwd, en veel straten kregen namen van planten en gewassen die vroeger belangrijk waren in Nederland. Dit thema van planten en landbouw werd gekozen om de wijk een groene uitstraling te geven. Het laat zien hoe belangrijk de landbouw vroeger was voor de Nederlandse economie en het dagelijks leven. Deze straatnamen herinneren ons aan de gewassen die vroeger veel werden geteeld en gebruikt in Nederland.

Boekweit

Meerkrap

Koolzaad

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Gerelateerde berichten