23 april 10:57

Aanleveren

zomer op zuid

Beleef de zomer op Zuid!

Deze zomer zet Rotterdam de schijnwerpers op Zuid!

Nieuwe, experimentele ideeën en initiatieven. Jong talent dat staat te trappelen. Een levendige straatcultuur. Rotterdam Zuid heeft álles in huis om de zomer van 2023 te laten zinderen. En zinderen gaat het, tijdens de Zomer op Zuid! Van juni tot en met september zet Rotterdam de spotlights op een deel van de stad dat een schat aan kunst en cultuur herbergt. Met een programmering van 60 grote en kleine evenementen laat Zomer op Zuid zien wat Zuid echt is: krachtig, eigenzinnig, verrassend en niet te stoppen. Doel van de manifestatie is om Rotterdam Zuid landelijk op de kaart te zetten, én de sociale en culturele verbindingen ín Rotterdam te versterken.

Tijdens de Zomer op Zuid is er vier maanden lang, voor iedereen, iets te beleven op Zuid. Van het 3:16 Urban Gospel Festival in juni, tot de Rotterdam Street Culture Week in september. Het programma is, net als Zuid zelf, superdivers. Er zijn internationale publiekstrekkers, zoals Rotterdam Architectuur Maand, met dit jaar een drijvend festivalhart in de Maashaven. En de Rotterdamse Dakendagen, toveren met Bovenop Zuid het dak van winkelcentrum Zuidplein om tot een openlucht art park, waar je werk van Rotterdamse kunstenaars uit Zuid kunt bekijken. Maar er zijn ook veel lokale initiatieven, zoals familiefestival Poer Lamoer. En Bouwplaats Zuid, waar bezoekers samen werken aan een voortdurend veranderend kunstwerk. In totaal laten 60 evenementen Zuid dampen van muziek, theater, dans, street culture, architectuur, film en food. Dat gebeurt op bijzondere plekken en culturele hotspots. Op pleinen en in parken, tot diep in de haarvaten van het gebied. Want juist die zijn op Zuid een vruchtbare voedingsbodem voor kunst en cultuur gebleken.

Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals: “Op Zuid is zóveel culturele kracht dat een weg naar buiten zoekt. Het is een stuk stad dat barst van de potentie en ambitie, een plek waar het stroomt. Met de Zomer op Zuid nodigen we iedereen uit dat te beleven.”

Salsa, hiphop, spoken word
Muziek en dans zijn belangrijke pijlers van de Zomer op Zuid. Zo belooft dansfestival Shine eenfeestje te worden waar zowel beginnende als gevorderde salsadansers de heupen losgooien. Laaturban arts festival MOTION je kennismaken met de nieuwste lichting theatermakers, spoken word-artiesten, dj’s, rappers, singer-songwriters en dansers. En verrast Levels met pop up concerten vanlokaal talent in de wijken, met als doel om jongeren van Zuid via muziek te inspireren en stimuleren.Zomer op Zuid sluit af met de Rotterdam Street Culture Week in september, dat de straatcultuur, dieop Zuid zo weelderig bloeit, in al zijn vormen uitbundig viert.

Verbinden en versterken
Met het verbinden van lokale krachten wordt de authentieke creativiteit van Zuid zichtbaar. Zoontstaan door het stimuleren van nieuwe samenwerkingen spannende crossovers.

Wethouder Kasmi kijkt nu al met trots naar de komst van de Zomer op Zuid. “Zo’n veelheid endiversiteit aan programma krijg je alleen van de grond als veel partijen elkaar weten te vinden,verbinden én versterken. Daarom een groot compliment aan al die cultuurmakers, artiesten,instellingen, bewoners en betrokkenen die samen met Rotterdam Festivals en de gemeente optrekkenom van Zomer op Zuid een groot succes te maken. Het geeft nieuw talent een podium, maaktexperimenten zichtbaar en versterkt de sociale en culturele verbindingen ín Rotterdam.”

Nieuw perspectief voor Rotterdam Zuid
Zomer op Zuid maakt deel uit van de Regio Deal Rotterdam Zuid, een samenwerking van Rijk enGemeente Rotterdam om de leefomstandigheden voor de bewoners van Rotterdam-Zuid teverbeteren. De ontwikkeling en realisatie van Zomer op Zuid is in handen van Rotterdam Festivals, insamenwerking met Cultuur Concreet.

Totstandkoming programma
Na een openbare oproep en pitchrondes georganiseerd in IJsselmonde, Feijenoord en Charlois zijn erruim 80 plannen ingediend, die zijn beoordeeld en geselecteerd door een externebeoordelingscommissie van, door en met Rotterdammers van Zuid met ervaring in en kennis van (deculturele sector op) Zuid. Dit advies heeft Rotterdam Festivals overgenomen en meer dan de helftvan de ingediende plannen ontvangt financiële ondersteuning en maakt onderdeel uit van deprogrammering de Zomer op Zuid.

Deel dit bericht:

Geen berichten gevonden!

Gerelateerde berichten