2 oktober 16:27

Pendrecht / Zuidwijk

Oude-en-nieuwe-gevelsteen-aan-de-Ooltgensplaatweg-extra-media-LikeJeWijk-nk0dw

Oude en nieuwe gevelsteen aan de Ooltgensplaatweg

Pendrecht heeft er een gevelsteen met inschrift bij! Toen Mario woensdagavond nog even een rondje door de wijk liep kwam hij over de Ooltgensplaatweg en in de zijgevel van de nieuwbouw langs de Tiengemetensingel zag hij niet alleen dat de oude gevelsteen (uit de afgebroken galerijwoningen) was teruggeplaatst maar ook dat er een nieuwe steen naast zit, de beide stenen zijn even groot. Tegen beter weten in maakte hij een foto (het was al donker) maar omdat de bouwhekken nog om het blok staan kon dat alleen van een afstand, pas toen hij thuis de foto bewerkte zag hij dat er op de nieuwe steen een tekst stond. De volgende dag ging hij terug om bij daglicht foto’s te maken en toen kon hij de tekst goed lezen.

De oude steen heeft eerder al een tijdje in de gevel gezeten maar is er later weer uitgehaald om te worden schoongemaakt. Rechts van deze oude steen zat een witte plaat waardoor Mario het vermoeden had dat daar een nieuwe steen achter zou zitten, die verwachting is dus uitgekomen. Het is een mooie manier om het verleden en het heden met elkaar te verbinden want tussen de twee stenen zit 65 jaar tijdsverschil. Het moet nog wel afgewerkt worden, tussen de twee stenen komt nog een rijtje bakstenen.

De beide stenen herinneren aan de eerste paalslag voor wat vroeger Pendrecht 5 heette en nu het middelste deel is van de Tiengemetenbuurt. Door de renovatie en de nieuwbouw is het buurtje onherkenbaar veranderd.

Dit is de tekst op de oude steen: R.K. BOUWVERENIGING VOOR HET HUISGEZIN – DE EERSTE PAAL VOOR HET COMPLEX PENDRECHT V WERD GESLAGEN OP 15 NOV 1955 DOOR DE HOOG EERW. HEER MGR. J.H.NIEKEL DEKEN VAN ROTTERDAM.

Dit is de tekst op de nieuwe steen: WOONSTAD ROTTERDAM – DE EERSTE PAAL VOOR DE BOUW VAN 86 WONINGEN TUIN VAN TIEN PENDRECHT IS GESLAGEN OP 10 DEC. 2020 DOOR BAS KURVERS WETHOUDER GEMEENTE ROTTERDAM EN MOHAMED EL ACHKAR BESTUURDER WOONSTAD ROTTERDAM.

Reporter Mario deelde het bericht met ons via de website! 

 

Deel dit bericht:

Categorieën

Gerelateerde berichten