11 december 08:00

Pendrecht / Zuidwijk

Jeanne-van-den-Bosch-overleden-Hoofdafbeelding-LikeJeWijk-eOIkk

Jeanne van den Bosch overleden

Onlangs is op 85-jarige leeftijd Jeanne van den Bosch overleden, samen met haar man Piet runde zij jarenlang de bekende snackbar de Paddestoel in de Sliedrechtstraat.

In de middelste winkel van het in 1958 opgeleverde blok Sliedrechtstraat 22-30, gelegen tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat, begon Frans Nootenboom op nummer 26 een kruidenierswinkel. Op 25 januari 1961 namen Piet en Jeanne van den Bosch de winkel over en betrokken de achter en boven de winkel gelegen woning. Het was in de tijd dat de buurtwinkels floreerden en de bewoners hun dagelijkse boodschappen om de hoek konden halen. Links van de kruidenierswinkel was het sigarenmagazijn van Theo van Aalst en rechts de groentezaak van Rob Koster.

Door de opkomst van de supermarkten liep de verkoop terug zodat Piet en Jeanne besloten om hun kruidenierszaak om te bouwen tot snackbar. De verbouwing was binnen twee weken klaar, alleen de afvoer van de afzuiging leverde nogal wat problemen op. Die liep op de bovenverdieping door één van de slaapkamers maar het dak bleek erg dik te zijn, waarschijnlijk om de mogelijkheid open te houden om er nog een verdieping bovenop te zetten. Door de verbouwing kreeg de zaak een heel ander aanzien: de koelvitrines maakten plaats voor bakovens. De snackbar moest natuurlijk een naam hebben en dat werd de Paddestoel (in de toenmalige spelling, dus nog zonder tussen-n), de naam is ontstaan omdat Jeanne pindasaus met champignons maakte.

Op woensdag 5 februari 1975 was het in de Sliedrechtstraat een drukte van belang. Om 12.00 uur ging de deur van nummer 26 weer open en was snackbar de Paddestoel een feit. Op de door Piet en Jeanne zelf gemaakte openingsfolder stond dat men op deze heuglijke dag – zolang de voorraad strekt – voor 50 cent een zakje friet met mayonaise kon kopen. Heel veel vroegere klanten van de levensmiddelenzaak hebben van het aanbod gebruik gemaakt en de hele dag was het druk. De klanten hadden ook een uitnodiging gekregen voor een gratis kopje koffie en een roomboterbiesje. Bij snackbar de Paddestoel kun je ook terecht voor belegde broodjes, saté, kroketten, loempia’s, schepijs in diverse smaken en nog veel meer, zo staat te lezen in de openingsfolder.

De paddenstoel boven de deur, die er van 3 februari 1975 tot 9 juli 2008 zat, heeft een interessante ontstaansgeschiedenis. Boven de winkeldeur was een klapraam maar omdat bij de verbouwing het plafond is verlaagd was dit raam niet meer te gebruiken. Er kwam een plaat in maar dat was geen mooi gezicht dus moest er een paddenstoel komen want dat was immers de naam van de snackbar. Piet heeft hem aan de hand van een tekening zelf gemaakt en 2 dagen voor de officiële opening van de snackbar zelf boven de deur aangebracht. Van kruidenier was Piet patatbakker geworden waardoor al snel de bijnaam Piet Patat ontstond. De Paddestoel was een succes en “de snackbar voor fijnproevers” genoot in Pendrecht en ook daarbuiten grote bekendheid.

Als de pensioengerechtigde leeftijd nadert verhuizen Piet en Jeanne naar Barendrecht en kort daarna, op 29 maart 1998, staan ze voor het laatst achter de toonbank. Met lood in de schoenen reden ze die dag naar Rotterdam want het is toch het afscheid van je levenswerk. Toen ze de Sliedrechtstraat inreden bleken hun kinderen de hele zaak te hebben versierd en overal hingen affiches met teksten als “Voor Piet en Sjaan is het werk gedaan”, “Vandaag nog voor de klanten, morgen achter de planten” en “Jeanne en Piet bakken vandaag hun laatste friet”. Het werd een onvergetelijk dag waarop ze konden terugkijken op 37 fijne jaren waarin ze veel contacten met de bewoners van Pendrecht hebben opgebouwd.

De snackbar werd overgenomen door Nelson en Anke die de zaak nog precies 10 jaar hebben gerund. Door de herstructurering en de daarmee gepaard gaande sloop in de directe omgeving krijgen de winkeliers in de Sliedrechtstraat het steeds moeilijker en op 31 maart 2008 is snackbar de Paddestoel voor het laatst open. Een stukje Pendrecht-historie is daarmee voorgoed afgesloten, het winkelblok waar de snackbar zat is in januari 2011 afgebroken.

Reporter Mario deelde het bericht met ons via de wijkwebsite. 

Deel dit bericht:

Categorieën

Gerelateerde berichten

Hulp bij jouw buurtidee

Wil jij een voetbaltoernooi, streetdance battle of mode- workshop in jouw buurt? Of misschien wil je wel een