29 maart 14:39

Aanleveren

Bijzondere verhalen in Rotterdam-Zuid tijdens ICAF ‘23

Van een Iraans vluchtverhaal verteld in Nederlandse Gebarentaal tot een Zuid-Afrikaanse voorstelling waarin slachtoffers van seksueel misbruik vol moed hun verhaal delen op het podium. Tijdens het ICAF haalt het Rotterdams Wijktheater bijzondere kunst uit alle hoeken van de wereld naar Rotterdam-Zuid. Directeur Jasmina Ibrahimovic: “Met ons festival willen we afstanden overbruggen.”

Wat is het ICAF precies?
Jasmina: “Het ICAF is een internationaal festival dat om de drie jaar wordt georganiseerd door het Rotterdams Wijktheater. Tijdens het festival halen we kunstenaars en kunstorganisaties uit binnen- en buitenland naar Rotterdam. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld theater, dans, muziek en beeldende kunst uit Ecuador, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, België, Tanzania, Litouwen en nog veel meer landen geprogrammeerd. Wat de projecten van deze kunstenaars en kunstgezelschappen zo bijzonder maakt, is dat ze op participatieve basis werken met allerlei soorten gemeenschappen. De projecten gaan dus niet alleen over een bepaalde groep mensen, maar zijn ook echt in samenwerking met hen tot stand gekomen. Voor de editie van dit jaar richten die projecten zich op het geluid van verandering.”

Waarom is er gekozen voor dat thema?
Jasmina: “Het lijkt momenteel of we in een tijd van uitersten leven. Alsof we vaker wel dan niet lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat zorgt voor afstand. Niet alleen op grote schaal, maar juist ook in het dagelijks leven. Binnen families of vriendengroepen bijvoorbeeld. Aan het einde van de dag zijn we echter allemaal mensen en willen we allemaal hetzelfde: gehoord worden. Maar om een ander te horen, moeten we ook echt luisteren naar elkaar. Want alleen door echt te luisteren, hoor je daadwerkelijk het geluid van diegene. En dat schept nabijheid in plaats van afstand. Dat is dan ook precies wat we met het ICAF willen doen: afstanden overbruggen en zorgen dat we nader tot elkaar komen. De kunstenaars en gezelschappen die we hebben geselecteerd laten ons met hun werk zien hoe zij dat doen. Ieder op hun eigen continent en binnen hun eigen omstandigheden.”

Heb je voorbeelden van wat er op het ICAF te zien zal zijn?
Jasmina: “Genoeg. Whistleblowers bijvoorbeeld. Dat is een Zuid-Afrikaanse voorstelling die gaat over seksueel misbruik. Het stuk is gebaseerd op de verhalen van vijf vrouwen die hier zelf slachtoffer van zijn geworden, maar nu vol moed op het podium staan om hun verhaal te delen. Of Adiós Macondo, een voorstelling gemaakt door Nicaraguaanse vluchtelingen die hun land om politieke redenen moesten verlaten. Stille Vlucht is het vluchtverhaal van de dove theatermaker Ali Shafiee. Op zijn 19e ontvluchtte hij zijn thuisland Iran. Samen met het Arnhemse TG Signum maakte Ali een voorstelling waarin hij met behulp van gebarentaal, dans en fysiek spel zijn lange reis naar Nederland toont. Cabbage Field is dan weer een Litouwse buurtopera over de angst je vrijheid te verliezen als Rusland zo dreigend en dichtbij is. Met het Belgisch-Marokkaanse Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi halen we een swingende muziekgroep naar Rotterdam die traditionele Marokkaanse liederen in een nieuw jasje steekt. Maar dat is eigenlijk nog maar een hele kleine greep uit het bijzondere programma.”

Waar en wanneer vindt het festival plaats?
Jasmina: “Het ICAF vindt plaats van 27 maart t/m 2 april op verschillende locaties in Rotterdam-Zuid. De onderdelen starten op verschillende tijden. Theater Zuidplein en Podium Islemunda vormen het hart van het festival: daar zal het grootste deel van het programma te zien zijn. Maar we trekken ook de wijk in en tonen projecten op locaties als Verzamelgebouw ‘t Klooster en CultuurWerkplaats Tarwewijk. Dit zijn allemaal plekken met een sterke binding met hun buurt en de omliggende gemeenschap. En omdat we het ook belangrijk vinden dat het programma voor iedereen toegankelijk is, kosten kaartjes per onderdeel slechts 5,- euro. Volgens ons moet kunst en cultuur namelijk voor iedereen te bezoeken zijn. Ook dat is afstanden overbruggen.”Kijk voor meer informatie over het volledige programma en kaarten op: rotterdamswijktheater.nl. 

 

Deze activiteit gaat plaatsvinden op de volgende locaties:

Theater Zuidplein, Podium Islemunda, CultuurWerkplaats Tarwewijk, Verzamelgebouw ’t Klooster en Pauluskerk Rotterdam.

 

Deze activiteit is voor:

Buurtbewoners en families.

Datum

27 mrt 2023 - 02 apr 2023
Verlopen

Tijd

19:00 - 17:00

Kosten

€5,00

locaties

Podium Islamunda
Herenwaard 17, Rotterdam

Andere locaties

Theater Zuidplein
Theater Zuidplein
Rotterdam