29 mei 11:25

IJsselmonde-Zuid

WhatsApp Image 2022-02-01 at 11.35.39

Wijk aan Zet: Wijkraad kandidaat Harm de Oude

De verkiezingen voor de wijkraden zijn op 16 maart 2022, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Rotterdammers van 16 jaar en ouder konden zich tot 17 januari kandidaat stellen. WijkPlatform LikeJeWijk geeft kandidaten de ruimte om zich voor te stellen.

In dit portret: Harm de Oude

Even voorstellen:
“Ik ben Harm de Oude, 58 jaar en woon nu ruim 20 jaar in IJsselmonde. Hiervoor heb ik in de gebiedscommissie gezeten. Ik vind dat bewoners hun stem moeten kunnen laten horen. Daarom wil ik graag in de wijkraad.”

Waarom heeft u zich verkiesbaar gesteld?
“Er zijn best wel wat problemen in IJsselmonde en ik wil een steentje bijdragen om dat op te kunnen lossen, daar wil ik me graag voor inzetten.”

Wat is uw verbinding met deze wijk? 
“Ik woon zelf in Kreekhuizen. IJsselmonde is groot, maar door de gebiedscommissie heb ik vrij veel mensen leren kennen. Ik heb hele mooie bewonersinitiatieven gezien en die verdienen ook een kans om doorgezet te worden”.

Zoals welke initiatieven?
“Eén van de dingen die ik een warm hart toedraag, is Hordijkerveld. Daar worden veel bewonersinitiatieven gedaan door Martha Addens, als ik toch één iemand mag noemen. Ze is een hele actieve bewoner. Zij heeft daar in het buurthuis een kinderclub opgezet en dat draait fantastisch. Het is echt een gouden initiatief. Tegelijkertijd doet ze heel veel voor de ouderen in de wijk. In het verzorgingshuis verzorgt ze ook activiteiten voor de ouderen die daar wonen.”

Wat zijn de belangrijkste punten die u wilt behandelen voor de komende 4 jaar? 
“Jongeren in deze wijk hebben weinig plek. Er wordt heel veel gemopperd op de jongeren. Natuurlijk gaat er ook af en toe iets mis, maar ook zij zijn wijkbewoners en worden eigenlijk overal weggestuurd. Wel hebben we welzijnswerk dat zich inzet voor de jongeren. Ikzelf vind dat jongeren een kans moeten hebben op samenwerking met initiatieven in de wijk en een kans moeten hebben op een stage.”

Kunt u uitleggen waar we nu zijn?
“We zijn hier nu bij de Smaakmakers. Dat is een café bij Theater Islemunda. Het is opgezet door het theater in samenwerking met de school. Het zit vlak bij een school voor kinderen die een leerachterstand hebben. Zij kregen daarom moeilijk een stageplek. Dit is dus een stageplek voor hun en daarnaast kan tegelijkertijd het restaurant vaker open.”

Wat zijn uw goede voornemens voor aankomend jaar?
“Wat ik eigenlijk in de gebiedscommissie ook al deed: veel naar bewoners toe gaan, veel initiatieven bezoeken, mensen een hart onder de riem steken en complimenten geven voor goede initiatieven. Het is belangrijk juist de mensen die het goed doen in de wijk in het zonnetje te zetten. Vaak ligt de nadruk op dingen die er fout gaan in de wijk, maar er zijn ook ontzettend veel dingen die goed gaan en mensen die hartstikke hun best doen”.

Wat vindt u zo speciaal aan deze wijk? 
“Wat ik mooi vind aan IJsselmonde is dat er heel veel groen is. We hebben een heel mooi park en ook tussen de woningen in is veel groen. Tegelijkertijd is dat ook wel een puntje van zorg. Er wordt ook heel veel gebouwd en dan merk je dat aannemers bomen wat minder belangrijk vinden. Het gebeurt dat ze bomen kappen om makkelijker bij een bouwproject te komen. IJsselmonde is groen en dat moet zo blijven. Het gaat hierbij om Park De Twee Heuvels. Aan de ene kant is het opgeknapt, er is heel veel gedaan aan onderhoud, maar er komen ook huizen in, dus het park wordt het ook weer een beetje kleiner. Dat zijn dingen die je ook wel goed in de gaten moet houden. Het is goed dat er nieuwe huizen komen, maar het moet niet ten koste gaan van de bestaande bewoners.

Wilt u zelf nog iets kwijt?
“Ik maak me ook zorgen om de armoede in de wijk. Mensen klagen vaak over hondenpoep, over straatvuil en over lantaarnpalen. Natuurlijk moet het onderhoud voldoende zijn, maar dat zijn de onderwerpen die heel zichtbaar zijn. Als je weet dat kinderen moeten opgroeien in armoede, zonder eten naar school gaan.. Dat zijn de onderwerpen die niet zichtbaar zijn en daar wil ik me wel graag voor inzetten. Er zijn een heleboel mooie initiatieven die zich daarmee bezighouden. We hebben in Beverwaard bijvoorbeeld een kledingbank, we hebben Isaak & de Schittering waar mensen heel goedkoop eten kunnen krijgen. Dat zijn initiatieven die ondersteund kunnen worden vanuit de wijkraad”.

Zijn er tot slot nog mensen uit de wijk die u in het zonnetje wilt zetten? 
“Nou als ik iemand in het zonnetje zou willen zetten, dan is het Martha Addens, de actieve bewoner waar ik eerder al over vertelde. Zij voert ontzettend goed vrijwilligerswerk uit. Daarnaast staat ze ook heel positief in het leven, ze ziet heus wel wat er mis is in de wijk, maar ze draagt vooral haar steentje bij voor meer positiviteit in de wijk”.

Bent u ook kandidaat en wil u uzelf voorstellen? Stuur een mail naar redactie@likejewijk.nl en wie weet komt er een LikeJeWijk reporter langs voor een foto en een interview!

Meer informatie over de wijkraden en Wijk Aan Zet leest u op dit WijkPlatform en via: https://bit.ly/3tT2VjD

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

No posts found!

No posts found!

Categorieën

Gerelateerde berichten

Plantjesdag op de Lodijk

Woensdag 18 mei hebben Martha en Lia een plantjesmiddag georganiseerd aan de Lodijk! Elk gezin mocht plantjes komen

Door IJsselmonde!

Er zijn nog genoeg (digitale)foto’s van het vroegere IJsselmonde te vinden! Oude huizen, oude boerderijen, landerijen met hoge