29 mei 10:06

HILLESLUIS

Spectaculair-verschil-Hoofdafbeelding-LikeJeWijk-vdK3c

Een spectaculair geluidsverschil

De gemeente Rotterdam vindt een gezonde en goede leefomgeving erg belangrijk. Het verminderen van verkeersgeluid hoort daar ook bij. Vandaar dat ze in diverse straten in Hillesluis stille straatklinkers hebben gelegd. Door middel van deze klinkers zou het geluidsoverlast flink moeten verminderen.

Op woensdag 13 april vertrok de groep mensen, waaronder wethouder Bonte, vanaf de Hillevliet in Hillesluis. Tijdens de soundwalk werden ervaringen van bewoners gedeeld en konden de bewoners vragen stellen over het project. De gemeente wil zo te weten komen hoe de bewoners het geluid ervaren. Dit om eventueel in meerdere straten de stille klinkers aan te leggen.

Wij van LikeJeWijk liepen ook mee met de soundwalk en spraken daar met de wethouder van duurzaamheid: Arno Bonte

Hoe ervaart u zelf het geluidsverschil?

“Echt spectaculair! We wisten natuurlijk al door de metingen die we hebben laten doen dat er een hele forse geluidsreductie inzit dus het halveren van het geluidsniveau. We hebben dan nu ook de soundwalk gedaan om te kijken van hoe ervaren mensen dat zelf; bewoners, ondernemers, scholieren van het Hef college en ik heb zelf ook meegelopen. Je merkt gewoon het verschil. Bij de stille klinker hoor je bijna niet dat het verschil langskomt en een stukje verderop bij de traditionele klinker maakt het veel meer geluid. De regen maakt ook een groot verschil, want als het wegdek nat is hoor je het verkeer veel nadrukkelijker en bij de stille klinkers die zijn wat poreuzer dus dan loopt het water ook snel weg en dan heb je ook als het geregend heeft veel minder overlast”.

De stille klinkers zijn al eerder uitgetest in Overschie nu in Hillesluis zijn er verder nog plannen om het uit te breiden?

“Ja we hebben hier een aantal wegvlakken gedaan dus niet de hele straat vol met stille klinkers dat hebben we nu gedaan om juist het verschil ook te kunnen zien. We gaan nu in vier straten de hele straat vol met stille klinkers doen. De klinkers liggen er nu net en waar we ook achter willen komen is of dat dit een effect is wat over een aantal jaar nog steeds merkbaar is. Ik hoop natuurlijk dat dit effect aanhoudt en als dat zo is dan gaan we in nog veel meer straten.

Hoe bepaal je precies waar je ze gaat aanleggen op de volgende plekken?

“Wegen waar er veel verkeer voorbijkomt dus waar we winst op kunnen behalen, maar ook wegen die op de planning stonden om de klinkers te vervangen. Het is natuurlijk zonde om een straat te vervangen waar er al nieuwe klinkers liggen. Dus op de straten die al nieuwe klinkers nodig hebben leggen we de stille klinkers in de vier straten.

Is dit het enige wat de gemeente doet aan geluidsoverlast door het verkeer?

”Nee, we doen ook op meer straten maximaal 30 kilometer per uur als verkeerssnelheid doorvoeren, als het verkeer langzamer gaat dan heb je ook minder overlast. Daarnaast stimuleren we mensen ook om elektrische auto’s te kopen i.p.v. auto’s die op fossiele brandstof rijden die zijn niet alleen stiller, maar zorgen ook voor minder luchtvervuiling.”

Conciërge van de Hef, Mijndert de Vos, liep ook mee met de soundwalk:

“Ik vind het een gouden idee! 3 decibel verschil is behoorlijk hard en je merkt het ook echt duidelijk.” Hij vindt het onderhoud door de gemeente wel erg belangrijk, maar daar is hij natuurlijk ook conciërge voor.”

Bekijk hier het persbericht van de gemeente Rotterdam over de soundwalk en in welke straten de volgende stille klinkers worden gelegd: https://bit.ly/3M5Zs7b

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Buurt Bestuurt RBZ

Maandagavond 16 mei was een goede bijeenkomst van bewoners Riederbuurt Zuid (RBZ) met werkers in de wijk over